kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Prevc v Planici lovi rekorde

Deli na:
Peter Prevc v Planici lovi rekorde

Foto: Bobo

Ljubitelji smučarskih skokov z vse večjo nestrpnostjo pričakujejo četrtek, ko se v Planici začne zares. Prenovljeni skakalni center bo zdaj že tradicionalno gostil tri tekme svetovnega pokala, zadnje v sezoni 2015/16, ki se bo po zaslugi Petra Prevc z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenskega športa.

Prevc je namreč v tej sezoni podiral rekorde in osvajal zmage, še nekaj pa jih lahko popravi pred domačimi gledalci. Planica bo že v četrtek gostila najprej uradni trening, nato pa že prvo posamično tekmo (odpadlo nedeljsko tekmo iz nemškega Titisee-Neustadta), v petek drugo posamično tekmo, v soboto ekipno tekmo in v nedeljo še tretjo posamično tekmo. Slovenski orli bodo doma skušali zaključiti sezono v velikem slogu, saj so v Planici zmagali v letih 2012, 2013, 2014 in 2015, velike možnosti imajo tudi letos. Kandidati za to so Jurij Tepeš, Robert Kranjec in letos izjemni Peter Prevc, letošnji svetovni prvak v poletih, zmagovalec turneje štirih skakalnic in dobitnik velikega kristalnega globusa za sezono 2015/16.

Prevc je skupno zmago potrdil že šest tekem pred koncem v Kazahstanu. Tudi v nadaljevanju ni popuščal, pa čeprav sta dve tekmi zaradi vremenskih razmer odpadli, je na dobri poti, da pred domačimi gledalci popravi še kakšen mejnik. Pred Planico ima na računu 2023 točk, do absolutnega rekorderja Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/09 ga loči le 60 točk, povsem blizu je tudi rekordu po številu zmag v eni sezoni, saj si trenutno prvo mesto deli prav z omenjenim Avstrijcem, ki jih ima tako kot Prevc v eni sezoni 13. V vsakem primeru pa bo 23-letnik iz Dolenje vasi veliki kristalni globus proslavil z domačimi navijači; ta dosežek je med Slovenci do zdaj uspel le Primožu Peterki, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja skupno zmago slavil dvakrat.

Slovenski ljubitelji športa verjetno še vedno pomnijo lanski veliki finale v Planici, ko sta se zmag veselila Prevc in Tepeš, zmaga slednjega pa je postregla z veliko dramo. Prevc se je tako na vrhu skupnega seštevka izenačil z Nemcem Severinom Freundom (oba sta zbrala 1729 točk), slednji se je veselil velikega kristalnega globusa zaradi več zmag.

Planica pa bo posebna še za enega skakalca. Priljubljeni Japonec Noriaki Kasai bo pod Poncami nastopil 500. v svetovnem pokalu. To bi mu lahko uspelo že minuli konec tedna v nemškem Titisee-Neustadtu, kjer so tamkajšnji navijači in prireditelji Kasaiju pripravili številne transparente, a do mejnika 43-letnik ni prišel, saj je druga tekma odpadla.

Nordijski center Planica - nov dom skakalcev, tekače in kombinatorcev - bo po decembrskem odprtju prvič gostil najboljše skakalce-letalce sveta. Center, o katerem bo v torek in sredo dva dokumentarna filma (Nova Planica, Leteti!) predvajala nacionalna televizija, se ponaša z letalnico in še sedmimi skakalnicami. Lani je tam Prevc pristal pri 248,5 metra, kar je najdaljši planiški skok, eno glavnih vprašanj pa je, ali lahko na prenovljenem objektu slovenski šampion letos znamko še preseže.

Uradni svetovni rekord je sicer v lasti Norvežana Andersa Fannemela iz 15. februarja 2015, ko je v Vikersundu pristal pri 251,5 metra. Dan prej je Prevc kot prvi Zemljan preletel 250 metrov, 15. februarja pa je pri kar 254 metrih pristal Rus Dimitrij Vasiljev, a pri doskoku padel.

Prevc s kolegi je v tej sezoni v Sloveniji povzročil pravo skakalno evforijo, zato so vstopnice za planiške tekme šle za med. Po novem štiridnevnem dogodek je več ali manj razprodan, zato gre verjeti, da bo rekord dobrih 82.000 gledalcev padel. Prireditelji so namreč potrdili, da so petkova, sobotna in nedeljska tekma že razprodane, dragoceni lističi so na voljo le še za četrtek, ko bo Zavarovalnica Triglav v Planico pripeljala približno 3000 otrok.

Poleg športnega dela spektakla v Planici pa bo bogat tudi spremljevalni program. V četrtek bo uradna predstavitev ekip v Ratečah, po petkovi tekmi bodo za dobro voljo skrbeli Happy Ol'McWeasel, v soboto in nedeljo skupina Mi2, v soboto pa bo v Kranjski Gori Open Air Planica s koncertom Rock Partyzanov.