Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Prevc svetovni prvak v smučarskih poletih

Deli na:
Peter Prevc svetovni prvak v smučarskih poletih

Foto: Getty Images

Peter Prevc je prevzel vodstvo po tretji seriji svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Kulmu, ker pa četrte zaradi premočnega vetra niso izvedli, je s tem osvojil naslov prvaka. Z 244 metri je za meter izboljšal svoj petkov rekord letalnice in zbral 640,2 točke. Drugi je bil vodilni po prvem dnevu Norvežan Kenneth Gangnes (238,5 m, 636,8).

"Želel sem si skočiti še četrtič. Moram reči, da je nenavaden občutek, ko v zabojniku izveš, da si prvak. Vesel sem, da sem pri dveh rekordnih poletih sploh obstal na nogah. Sezona je izjemna, od začetka v Klingethalu doslej so se nizali izjemni trenutki. Zelo sem vesel, da sem na SP prikazal tako dobre skoke. Zaenkrat moje delo in treningi potekajo dobro, vedno pa so možnosti za izboljšave in te bomo gotovo iskali v prihodnje," je menil Prevc.

Po prvem dnevu je za Gangnesom zaostajal za 1,2 točke, na koncu pa slavil s 3,2 točkami prednosti. Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (226,5, 629,2) z 10,9 točke zaostanka za Prevcem.

Zmagovalec novoletne turneje in prepričljivo skupno vodilni v svetovnem pokalu je po Robiju Kranjcu, ki je bil prvi pred štirimi leti, postal drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih.

Jurij Tepeš je bil deveti (220 m, 535,3), Robert Kranjec 10. (210 m, 534,9), Anže Lanišek pa 12. (204,5 m, 523,5). S tem so Slovenci napovedali boj za vrh tudi na nedeljski ekipni tekmi. "Norveška, tudi Slovenija, sta premočni, verjetno se bomo za bron na ekipni tekmi borili z Nemci," je ekipni razplet napovedal Kraft.

Po treh serijah je vodil Prevc in kot drugi čakal na odločitev žirije. Zadnja, četrta serija, naj bi se po programu začela ob 15.15 uri, vendar so jo naprej prestavili za 15 minut. Vzgonski veter v drugem delu je bil po besedah pomočnika vodje tekmovanj Mirana Tepeša enostavno premočan in bi bilo tveganje za nesreče in padce preveliko.

"Že tedaj smo vedeli, da zadnje serije ne bo, čeprav je Prevc želel skočiti še v četrti seriji," je pojasnil slovenski trener Goran Janus, ki se je tako kot pred štirimi leti veselil naslova prvaka svojega varovanca.

Prvi favorit pred SP Prevc je pred tem od veselja dvignil roke že po rekordnem poletu v tretji seriji, ko je celo poskusil narediti telemark. Prav zaradi tega, ker je v prvi petkovi seriji po 243 metrih dobil slabše ocene za pristanek, je moral kljub rekordu na eni od treh največjih letalnic na svetu nato drugi dan loviti zaostanek. Za razliko od prvenstva pred dvema letoma pa tokrat niso izvedli le dveh serij in Prevc je po osvojitvi zlatega orla v desetih dnevih slavil še drugo veliko lovoriko.

V Bad Mitterndofru in okolici letalnice je drugi dan SP snežilo zjutraj in dopoldne pred drugim dnevom posamičnega tekmovanja, nato pa je sneženje ponehalo. Jasno je bilo, da tekma bo, nastop pa je med tretjo serijo vse bolj motil veter, v katerem je plapolalo ogromno slovenskih trobojnic.

Pred nastopom sedemnajstega po vrsti, Norvežana Daniela Andrea Tandeja, je bila tekma za dobre četrt ure prekinjena. Na veselje slovenskih navijačev so jo nadaljevali, poleg izkušenih letalcev Tepeša in Kranjca pa je prek 200 m ponovno poletel tudi novinec na SP Lanišek.

V nadaljevanju je najprej branilec naslova Nemec Severin Freund, na koncu šesti, z 223,5 metri napovedal izjemne polete ob koncu serije. Tako kot Freund je že v petek možnosti za zmago izgubil svetovni rekorder Norvežan Anders Fannemel, ki je v tretji seriji poletel le 175,5 metra in končal na sedmem mestu.

Freunda je prvi prehitel 43-letni japonski veteran Noriaki Kasai (220 m), ki je svetovni prvak v petih postal leta 1992, ko 23-letni Prevc še ni bil rojen. Sledil je Norvežan Johann Andre Forfang, poletel je 240 m in takoj po pristanku podel. Že po nekaj metrih je vstal, se obrnil proti letalnici in dvignil roki, kot da bi prevzel vodstvo. In ga tudi je, čeprav je padel, kot tudi Gangnes v poskusni seriji, ko je z 238 m krepko prehitel tedaj drugouvrščenega Prevca (221 m).

Kraft je v finišu serije z 226,5 metri obdržal tretje mesto, Prevc pa je z 244 m poskrbel za pravo evforijo. "Vesel sem, da je bilo toliko naših navijačev kot ob zaključku novoletne turneje. V tem pogledu je bilo razmerje z gostitelji 1:1, seveda pa v korist Slovenije," se je pošalil Prevc s precejšno mero resnice, saj je Slovenija "igrala 1:1" na gostovanju.

Ko je Gangnes v zadnjem skoku poletel le 238,5 m, je sledilo nekaj več kot četrt ure čakanja, ko pa so sporočili, da četrte serije ne bo, je bilo okrog izteka videti le slovenske trobojnice. "Vedno sem vesel, ko slišim Zdravljico. Še lepše pa je, če ob uradnem igranju instrumentalne himne slišiš še prepevanje navijačev, ki se jim še enkrat zahvaljujem, da so prišli v tako velikem številu," je končal Prevc.