Revija Reporter
Magazin

Dvojna slovenska zmaga v Planici: Kranjec prvi, Prevc drugi

STA

18. mar. 2016 16:18 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Robert Kranjec je zmagovalec petkove tekme smučarjev skakalcev na letalnici v Planici. S skokoma 224,5 in 236 metrov je za 7,1 točke ugnal četrtkovega zmagovalca Petra Prevca, ki je 218 metrom iz prve serije v drugo dodal daljavo dneva 242 metrov. Tretji je bil Norvežan Johannom Andrejem Forfang, ki je pristal pri 223,5 in 233 metrih.

Kranjec je imel na poti do sedme zmage v karieri dobro izhodišče že po prvi seriji, kjer je vodil pred Forfangom in drugim Norvežanom Kennethom Gangnesom. Precej slabši je bil izhodiščni položaj Prevca, ki je napadal s šestega mesta.

Pravih presenečenj do zadnje šesterice v finalu in trenutno največjih mojstrov letenja ni bilo. Vodstvo je z do tedaj najboljšo daljavo serije prevzel Nemec Severin Freund, ki se je še lani v Planici veselil zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, pristal pa je pri 225 metrih. Med 22.500 navijači je nato završalo. Na vrhu skakalnice je bil slovenski junak zime 2015/16 Peter Prevc, ki je z 242 metri dvignil temperaturo do vrelišča, saj je bil to najdaljši polet v teh dneh v Planici. Po dveh sodniških dvajseticah, trojica je skok ocenila z drugo najboljšo oceno 19,5, so se začela ugibanja, kam se lahko zavihti slovenski as, ki je letos že osvojil novoletno turnejo, postal svetovni prvak v poletih, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, popravil vse obstoječe rekorde v svetovnem pokalu, danes pa potrdil še slavje v skupnem seštevku v poletih.

Prvi je napadal svetovni rekorder Anders Fannemel in bil po napaki v fazi leta in 213 metrih nenevaren za Prevca. Avstrijec Michael Hayböck je z 233,5 metra za Prevcem zaostal manj kot štiri točke in opozoril, da rekordne 21. stopničke v sezoni še niso zagotovljene. Kenneth Gangnes pa z 223,5 metra ni ogrozil slovenskega vodstva.

Dva tekmovalca pred koncem je imel Prevc zagotovljene stopničke, kar nekaj časa pa so navijači trepetali po pristanku Forfanga na 233 metrih, saj je imel Norvežan že kar lepo prednost iz prve serije. 0,7 točke v korist Prevca je pomenilo 67. zmago za slovenske skoke. Vprašanje je bilo le še ali bo Prevc prišel do 21. zmage ali Kranjec do sedme. Z 236 metri in zalogo iz prve serije pa je na koncu na najvišjo stopničko stopil izkušeni Kranjec, ki bo letos dopolnil 35 let.

"Videl sem, da je Peter skočil zelo daleč in slišal tudi navdušenje gledalcev. Seveda sem vedel, da bom moral dobro skočiti, da bom pred njim, ker je letos v dobri formi. Res je nekaj posebnega, če ga preskočiš. V samem poletu sem nato videl tisto zeleno črto, a nisem vedel, če mi je uspelo, če sem jo preskočil. Uspelo mi je in res sem vesel," je tako po tekmi povedal Kranjec, ki so mu navijači na koncu zapeli tudi himno. Današnji zmagovalec bo v nedeljo branil drugo mesto v seštevku poletov in 32 točk naskoka pred tretjim Forfangom.

Vesel je bil tudi Prevc, ki si je v neverjetni sezoni priskakal že 233.300 švicarskih frankov denarnih nagrad: "Prav veliko ni za povedati, saj se je vse videlo. Res neverjetno. Prvega skoka nisem zadel, drugega sem. Vesel sem, da sem Robija počakal spodaj v prostoru za vodilnega in da je tudi on tako dobro opravil. Res enkraten dan. Vse kar se je letos doslej zgodilo, je enkratno."

V finalu sta nastopila še dva Slovenca. Jurij Tepeš, ki se je skozi šivankino uho kot 30. uvrstil na tekmo, je dvakrat pristal pri 212,5 m in bil 14. Anže Semenič je poletel 211 m in 206,5 metra ter osvojil 27. mesto.

"V stilu sezone. Nekako sem razočaran nad skoki, uvrstitev pa je bila še kar v redu. Komaj čakam konec sezone," je današnje skoke poklapano pokomentiral Tepeš in potrdil, da ni v najboljši formi. "Skačem slabo. V letu pa lahko nadoknadim, kar izgubim na odskočni mizi. A obljubim, da se bom jutri maksimalno potrudil, da čim bolj pomagam ekipi," pa je ocenil Tepeš, zmagovalec lanske planiške sklepne tekme v sezoni.

Brez finala pa sta ostala Anže Lanišek, ki je po letu dolgem 201 m zasedel 35. mesto in Tomaž Naglič, ki je bil štiri metre krajši in končal mesto za njim. Pred tem so od Slovencev v kvalifikacijah obtičali Jaka Hvala (33.), Cene Prevc (39.), Rok Justin (43.), Matjaž Pungertar (45.), Mitja Mežnar (51.) in Andraž Pograjc, ki ni nastopil.

V soboto bo v Planici ekipna tekma z začetkom ob 10. uri. Ta bo pomembna tudi zaradi pokala narodov, kjer je danes Slovenija prehitela Nemčijo in je na drugem mestu za Norveško, kar je tudi ena od želja slovenskega strokovnega štaba z Goranom Janusom na čelu.

"Dvojne stopničke. Res fantastično. Nimam besed. Peter je vse osvojil in vesel sem, da se je zbral za ta polet, Robi pa je bil danes boljši in si zaslužil to zmago. Četverica za jutri je Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc. Favoriti so Norvežani, mi pa se bomo borili z njimi," pa se je na zmago in tudi že na soboto ozrl Janus.