Revija Reporter
Svet

Nemci v hudih težavah: Še enega zavrnjena afriškega migranta jim ne uspe izgnati

A. Ž.

5. maj. 2018 6:00 Osveženo: 8:25 / 05. 5. 2018

Deli na:

V zadnjih dnevih je ena od najbolj vročih nemških tem neuspešen poskus izgona migranta iz afriške države, ki so mu zavrnili prošnjo za azil.

Vse se je začelo s prihodom nemške policije v azilni center v majhnem mestu Ellwangen v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg. Prišlo so po 23-letnega migranta iz afriške države Togo, ki so ga želeli izgnati v Italijo.

A skupino štirih policistov je v azilnem centru, v katerem prebiva okoli 500 prosilcev za azil iz podsaharske Afrike, obkolilo okoli 200 Afričanov, ki so začeli groziti policistom. Napadli so policijska vozila in jih poškodovali. Policisti so se zato umaknili iz centra, migranta iz Toga pa izpustili.

Po ponesrečenem izgonu se je policija vrnila, tokrat bolj številčna, in začela z  racijami v azilnem centru. V akciji so bili lažje ranjeni trije policisti in tudi nekaj prosilcev za azil, ki so v času akcije v begu pred policisti skakali skozi okna na tla.

Med več kot dvajsetimi prijetimi prebivalci centra za azil je bil tudi 23-letnik iz Toga. Ta je pred tem za nemški časnik Bild dejal, da ga je nemška policija hotela izgnati že letos februarja.

Nemško notranje ministrstvo zdaj nemški javnosti zagotavlja, da bodo migranta iz Toga, ki je trenutno v priporu, poslali v center v Pforzheim, od koder ga bodo nato izgnali v Italijo.

Na dogodke se je že odzval notranji minister Horst Seehofer, ki obljublja zaostritev zakonodaje na področju izgona zavrnjenih prosilcev za azil. Nasilje v azilnem centru, ki so ga odprli leta 2015, je seveda tudi prestrašilo domačine v Ellwangnu.