UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Magazin

Papež Frančišek prejel svoj kiparski portret slovenskega kiparja Mika Simčiča

Deli na:
Papež Frančišek prejel svoj kiparski portret slovenskega kiparja Mika Simčiča

V sredo, 26. junija 2019, se je za slovenskega kiparja Mika Simčiča in druge prisotne odvil zelo pomemben ter izjemno lep in čustven dogodek. Dogodek, ki je lahko v ponos tudi Sloveniji.

Ob 8.30 uri je kipar Mik Simčič papežu Frančišku na zasebni avdienci v Auletti v sklopu dvorane Janeza Pavla VI v Vatikanu podaril marmorni doprsni kip ob prisotnosti Vatikanskih Eminenc ter kiparjevih spoštovanih prijateljev in podpornikov: kardinala dr. Franca Rodeta, ki je kiparja pri ustvarjanju umetnine ves čas spremljal in podpiral ter tudi uredil omenjeno srečanje; prof. dr. Marjete Zorc, dr. med. in prof. dr. Rude Zorc Pleskovič, dr. med., sester, znanih zdravnic, profesoric in znanstvenih raziskovalk, ki sta srce mednarodnega Centra za kardiovaskularne bolezni Medicor;  Boža Dimnika, predsednika Društva Slovensko-Hrvaškega Prijateljstva;  Franca Branka Selaka, direktorja družbe Marmor Hotavlje, ki je naredila marmorni podstavek za kip in izvedla zahteven transport kipa v Vatikan; ter Janka Petrovca, dopisnika RTV Slovenija iz Rima.

Izdelavo doprsnega kipa je papež Frančišek kiparju Miku Simčiču predhodno odobril, kar je bilo za vse veliko presenečenje, saj je papež tokrat prvič dovolil izdelavo portreta, kar je do tedaj zavračal. O nastajanju kipa je kipar Njegovo Svetost sproti obveščal ter se z njim vmes tudi dvakrat srečal.

Doprsni portret je narejen iz belega carrarskega marmorja, istega marmorja, iz katerega je veliki mojster Michelangelo Buonarroti izdelal znameniti kip Davida v Firencah in Pieta v Vatikanu.

Podoba papeža Frančiška izhaja iz grobe skale, kot simbol papeža kot naslednika Sv. Petra, ki ga je Jezus označil kot temeljno skalo Krščanske Cerkve.

Kiparja navdušuje dialog med 400 milijonov let staro materijo in podobo, ki ji je kipar v enem trenutku uspel vdahniti dušo. Ta kiparski portret je prvi portret papeža, ki se naslanja na roko in je izdelan na renesančni način ter površinsko poliran do visokega sijaja.

Bel doprsni kip stoji na mogočnem podstavku iz dvobarvnega hotaveljskega marmorja. Skupaj s podstavkom meri v višino 220 cm in tehta okoli 1000 kg.V 20 minutnem srečanju papež ni skrival zadovoljstva nad kipom, prav tako pa je z veseljem spregovoril z vsemi prisotnimi. Profesorici in doktorici Zorčevi sta mu podarili potico, ki jo je zanj že tretjič spekla prof. dr. Ruda Zorc, dr. med.. Papež, ki ima izjemen spomin, se je njunih potic spomnil. Prof. dr. Marjeta Zorc pa mu je povedala, da Medicor ustanavlja nov panevropski kardiovaskularni sanatorij, ki bo deloval po njegovih načelih.

Direktor Franc Branko Selak mu je poklonil časopis iz leta 1971, ko je papež kot mlad duhovnik Jorge Bergoglio prišel v Slovenijo in obiskal tudi družino Golar v  vasici Virmaše - Sv. Duh pri Škofji Loki, torej del Slovenije, kjer je bil zanj narejen marmorni podstavek. Papež je z veseljem podoživel takratni obisk Slovenije ter se spominjal tudi obiska opere v družbi sedanjega kardinala Franca Rodeta v Ljubljani.

Kipar mu pokazal fotografije slovesne predstavitve marmornega kipa v Ljubljanski Stolnici Sv. Nikolaja, kjer je nadškof metropolit Stanislav Zore OFM kip tudi blagoslovil.

Mik Simčič je Njegovi Svetosti izročil tudi knjigo o celotnem opusu kiparskih portretov papeža Frančiška. Kipar je namreč, da bi čim bolje preučil podobo in duha Svetega očeta predhodno izdelal sedem kiparskih portretov v bronu, kot študije za marmorni portret. Bronaste skulpture prikazujejo sedem različnih stanj duha papeža Frančiška in jih je poimenoval »Sedem neskončnih trenutkov Papeža Frančiška«. To je najobsežnejša serija kiparskih portretov živečega papeža v zgodovini.

Srečanju so med Vatikanskimi Eminencami prisostvovali tudi Msgr. Luis M. Rodrigo Ewart, Prelat Papeževe Antikamere; Msgr. Georg Gänswein in Msgr. Leonardo Sapienza iz Prefekture Papeževega Kabineta; ter bivši apostolski nuncij v Sloveniji, Msgr. Juliusz Janusz.

Za vse prisotne je bilo srečanje zelo ganljivo, kiparja pa je Sveti oče pohvalil, da je velik umetnik ter mu odobril ponovno srečanje, kjer mu bo Mik Simčič lahko predstavil tudi vse bronaste skulpture.