požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Blamaža: "Ofucana" slovenska smreka "krasi" Vatikan (FOTO)

Deli na:
Blamaža: "Ofucana" slovenska smreka "krasi" Vatikan (FOTO)

Slovensko božično drevo v Vatikanu - Foto: Profimedia

V Vatikanu so dopoldne postavili slovensko smreko, ki bo med letošnjimi božičnimi prazniki krasila Trg sv. Petra. Slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf je ob tem za STA povedal, da je postavitev božičnega drevesa na vatikanskem trgu za Slovenijo lepa priložnost za obeležitev 30. obletnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti.

V Vatikan je ponoči prispela 30 metrov visoka smreka iz kočevskih gozdov, ki je stara 75 let in tehta sedem ton. Dopoldne so jo tudi postavili, morali pa jo bodo še okrasiti z okraski, ki so jih prav tako izdelali v Sloveniji. Stala bo do 10. januarja, je danes za STA povedal veleposlanik Štunf.

Dejal je, da bodo drevo slovesno osvetlili 11. decembra popoldne. Zaradi omejitev za zajezitev epidemije covida-19 bo v času slovesnosti trg zaprt za javnost. Tja bodo lahko prišli zgolj predstavniki slovenske delegacije in delegacije iz italijanske škofije Teramo, od koder prihajajo jaslice, ki bodo letos krasile trg pred baziliko svetega Petra. V vsaki delegaciji bo približno 50 ljudi, je povedal veleposlanik.

Foto: Profimedia - Vznožje slovenske smreke v Vatikanu - oskubljeno drevo deluje vse prej kot impresivno.

Zaradi epidemije bo okrnjen tudi spremljevalni kulturni program, ki ne bo mogel potekati v živo, je še pojasnil Štunf. Program so že posneli in ga bodo med slovesnostjo predvajali na velikih zaslonih, je dejal.

Glede stanja smreke je že nekaj pomislekov:

"Za Slovenijo je postavitev božičnega drevesa na Trgu sv. Petra predvsem lepa priložnost za obeležitev 30. obletnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti naše države. Simpatična priložnost je tudi v tem, da ta obletnica sovpada s 100. obletnico rojstva papeža Janeza Pavla II., hkrati pa tudi s 100. obletnico rojstva dveh velikih Slovencev, dveh velikih domoljubov in državotvornih osebnosti, ki sta veliko prispevala k uspešnemu osamosvajanju," je poudaril veleposlanik.

To sta po njegovih besedah nekdanji ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar in prvi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Štefan Falež. To je po mnenju Štunfa lepa dodana vrednost na začetku obeleževanja nekega obdobja, ki se bo naslednje leto nadaljevalo s 30. obletnico osamosvojitve.

"Hkrati pa je to tudi priložnost, da ponovno izrazimo hvaležnost tako Svetemu sedežu, kot papežu Janezu Pavlu II., ki sta v tedanjem obdobju res z izrazito naklonjenostjo spremljala proces našega osamosvajanja in pri tem tudi veliko veliko pomagala," je še poudaril.