Šolska sestra Bernarda Gostečnik je končala gostinsko šolo v Ljubljani in nato še dvopredmetni program na pedagoški in biotehnični fakulteti. V Repnjah in na Brezjah rada kot profesorica biologije in gospodinjstva svoje znanje in izkušnje predaja tudi drugim, ki jih navdušujeta domača peka in kuha. Njene delavnice in tečaji so zelo zasedeni.
Orehova potica ne sme manjkati!
»Moja mama je doma pekla potico dvakrat na leto, za božič in veliko noč. Spomnim se prijetnega vonja iz krušne peči. Še danes za praznike na mizi ne sme manjkati orehova potica, ki je tradicionalna slovenska jed in mi je zelo všeč. Sicer mi je najljubša potica, ki je posuta z orehi, brez drugih dodatkov. Najokusnejša je, če je pripravljena iz sestavin slovenskega izvora, iz moke iz domačega mlina in domačih orehov,« je prepričana. V njihovi skupnosti šolskih sester priprava na božične praznike poteka kar štiri tedne, a s poudarkom na duhovni ravni.
In po katerem receptu peče potico sestra Bernarda Gostečnik? Z veseljem nam ga je zaupala, pa ne le enega. Hkrati pa še več dragocenih napotkov za pravilno pripravo in peko.
Recept za orehovo potico sestre Bernarde Gostečnik
Sestavine za testo: 600 g moke, 20 g sladkorja, 20 g kvasa, 50 g maščobe, 2 do 4 rumenjake, 3 dl mleka, 1 žlico kisle smetane, žlička soli
Sestavine za nadev: 1 l zmletih orehov, 100 g masla, 3 rumenjake, 200 g sladkorja z nastrgano limonino lupinico, 4 žlice sveže smetane, sneg dveh beljakov
Za premaz: razžvrkljano jajce
Priprava testa: moko presejemo v skledo in jo ogrejemo. Na sredini naredimo vdolbinico. Vanjo vlijemo kvas, ki smo ga raztopili v toplem mleku z nekaj sladkorja. Zmešamo ga z moko in pustimo, da vzhaja na toplem. Pazimo, da sol in kvas na začetku ne prideta v stik. Zato damo sol ob rob sklede. V lončku zmešamo maščobo, sladkor in rumenjake, da zmes naraste. Nato prilijemo vroče mleko. Zmešamo in zamesimo testo. Gnetemo ga tako dolgo, da postane gladko. Testo vzhajamo na toplem.
Priprava nadeva in potice: v posodi maslo penasto zmešamo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo smetano, polovico zmletih orehov in rahlo primešamo sneg iz beljakov. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo z valjarjem. Pazimo, da ga ne razvlečemo, temveč ga valjamo le s težo valjarja. Namažemo ga z nadevom in potresemo z drugo polovico orehov. Potico tesno zvijemo v zvitek. Položimo jo v pomaščen model. Z vilicami jo večkrat prebodemo, da v njej ni odvečnega zraka. Vzhajamo jo na toplem, da toliko naraste, da napolni model. Nato jo premažemo z jajcem in ponovno prebodemo z vilicami oziroma tanko pletilko. Pečemo jo že v prej segreti pečici na 200 stopinjah Celzija. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo peke zmanjšamo na 180 stopinj Celzija in pečemo 60 minut. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, nato jo zvrnemo na desko. Po vrhu jo namažemo z maslom ali oljem.
In česa ne smete spregledati, da bo potica zares uspela?
- Prostor, kjer pripravljamo potico, naj bo primerno ogret.
- Po nakupu umite modele za potico prepečemo v pečici. To je zelo pomembno. Sestra Bernarda Gostečnik ima najraje modele iz gline, uporablja pa tudi teflonske.
- Vse sestavine za potico naj imajo isto temperaturo.
- Za potico uporabimo domače orehe, ki so dovolj posušeni in jih zmeljemo šele tik pred pripravo potice. Ne kupujmo mletih orehov.
- Nadev mora imeti okus po orehih, zato je treba paziti na količino dodanih dišav.
- Moko v skledo presejemo, da jo s tem prezračimo. Odstranimo neželene primesi. Pomembno je, da je bila moka pravilno skladiščena, da je dovolj suha in ne vlažna.
- Za testo za potico lahko pšenično moko v pravem razmerju kombiniramo z ajdovo, pirino, kamutovo ali rženo moko.
- Testo je pravilno vzhajano takrat, ko ga je enkrat več kot na začetku.
- Če testo za potico na debelo zvaljamo, ga tudi na debelo namažemo z nadevom. Če ga razvaljamo na tanko, ga na tanko namažemo.
Najpogostejše napake pri pripravi in peki potice
Sestra Bernarda Gostečnik: »Če potica ni takšna, kot si želimo, na to vpliva ogromno dejavnikov. Zato vedno preverimo, ali je moka suha in ali je kvas vzhajan. Kvasovk ne smemo popariti s prevročim mlekom. Testo mora biti gladko, ne pretrdo. Nadev naj bo enako mehak kot testo. Pazimo, da nadev enakomerno porazdelimo po testu. Vzhajano potico ponovno prebodemo in jo damo v vročo pečico, da jo vročina dvigne. Med peko temperaturo postopoma zmanjšujemo. Bogatejši kot je nadev, dlje časa moramo peči potico.«