avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

MIRKO TUŠ Necenzurirano

Mirko Tuš trkal na vest delavcev, sam pa ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić udaril v svojem slogu! Novinar vztrajal, ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Previdno na ceste!

Deli na:
Previdno na ceste!

Sneg v Novem mestu (fotografija je simbolična). - Foto: Radio Krka

Zimske šolske počitnice se za polovico šolarjev končujejo, za drugo polovico pa začenjajo

Ta konec tedna lahko pričakujemo povečano gostoto prometa, opozarja Agencija za varnost prometa, saj se za skoraj 121.000 osnovnošolcev in srednješolcev zimske šolske počitnice končujejo, za skoraj 152.000 osnovnošolcev in srednješolcev pa se počitnice pričenjajo. V ponedeljek na območju Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije pričakujte več otrok v prometu in poskrbite za njihovo prometno varnost.

Po napovedih bo v naše kraje pritekal vse bolj mrzel zrak, jutranje temperature bodo pod lediščem. Vožnja v zimskih razmerah, še posebej po poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva še večjo osredotočenost na vožnjo. Tudi zaviranje na poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo, zavorna pot pa se podaljša, zato imejte v mislih, da boste potrebovali več časa, da se vozilo ustavi.

Ko so razmere na cestah spremenjene, je spremenjena tudi tehnika zaviranja. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako zelo slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi, kar je pogost vzrok za prometne nesreče. Hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti.

V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren! Pazite na otroke, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu.

Slika prikazuje podaljšanje zavorne poti na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču.

Foto: psno

Ko ste za volanom, naj bo vožnja vaša glavna skrb

Pred potjo očistite z vozila led in sneg. Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:

• Roke na volanu.
• Pogled na cesti.
• Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.

Čelada in odsevna telesa

Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču.

Več nasvetov za varno zimsko vožnjo na TEJ POVEZAVI