Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Oliver Stone o Pokemon Go: Nova stopnja invazije, ki bi lahko pripeljala do totalitarizma

Deli na:
Oliver Stone o Pokemon Go: Nova stopnja invazije, ki bi lahko pripeljala do totalitarizma

Foto: Getty Images

Režiser Oliver Stone se je na stripovski konvenciji Comic-Con v San Diegu dotaknil tudi fenomena igre Pokemon Go na pametnih telefonih. Opisal jo je kot novo stopnjo invazije, ki bi lahko pripeljala do totalitarizma.

o poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Stone med predstavitvijo svojega novega filma Snowden na prvem dnevu konvencije Comic-Con povedal, da je aplikacija del vse večjega kapitalističnega nadzora.

"Je najhitreje rastoč posel do zdaj, v to kar imenujem nadzor, in to je rudarjenje za podatki, so vložili ogromno denarja," je poudaril Stone. "Ustvarjalci aplikacije rudarijo za podatki vsake osebe v tem prostoru, od tega, kaj kupujete, kaj vam je všeč, do najpomembnejšega: kako se obnašate," je še opozoril Stone.

Trikratni dobitnik oskarja Oliver Stone je še zatrdil, da je Pokemon Go nova raven vseprisotnega nadzora. "Videli boste lahko novo obliko robotske družbe, kjer bodo vedeli, kako se želite obnašati. Naredili bodo model, ki se z vašim obnašanjem ujema in vas z njim hranili. Temu bi lahko rekli totalitarizem."

Najnovejši film Oliverja Stonea z naslovom Snowden pripoveduje zgodbo žvižgača Edwarda Snowdna, ki je leta 2013 v javnost poslal zaupne podatke ameriške vlade o nadzorovanju. Na velika platna ameriških kinematografov prihaja film 16. septembra, je še poročala AFP.

Realistična igra, ki temelji na sledenju trenutne lokacije, je po izidu na začetku meseca čez noč postala senzacija, kljub kritikam, da od uporabnikov zahteva tudi Googlovo zgodovino brskanja ter elektronski poštni naslov.

Prav tako so igro okrivili za številne zločine, prometne prekrške in druge pritožbe povsod po svetu.

Igralci Pokemon Go morajo v realnem svetu s pomočjo navigacijskega sistema iskati figurice oz. Pokemone, ki mu omogočajo nadaljevanje igre. Včasih pa jih igra premami, da odtavajo na nenavadne lokacije, kot so bolnišnice, pokopališča ali celo sosedova hiša.

Na Floridi je denimo na najstnika, ki sta med iskanjem Pokemonov zašla, streljal lastnik hiše, saj je mislil, da gre za vlomilca. Igro so začeli izkoriščati nepridipravi za rope, predstavlja pa tudi veliko nevarnost v prometu. Po svetu beležijo primere, ko igralci virtualne like lovijo kar med vožnjo.