profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

OI v Riu bodo stale 11 milijard dolarjev; kaj bo z nepotrebnimi objekti po igrah?

Deli na:
OI v Riu bodo stale 11 milijard dolarjev; kaj bo z nepotrebnimi objekti po igrah?

Foto: Getty Images

Olimpijske igre v Rio de Janeiru so v Braziliji glede na trenutni gospodarski položaj za mnoge zelo sporne. Strošek za izvedbo je ocenjen na skoraj 11 milijard evrov, pri čemer pa ne gre spregledati, da je 58 odstotkov kapitala zasebnega. Skoraj dve milijardi so stala samo olimpijska prizorišča in pojavlja se vprašanje, kaj bo z njimi po igrah.

Župan Ria Eduardo Paes ima podrobno razdelane načrte, kaj bo z objekti po igrah in v nasprotju z nogometnim SP 2014 naj bi ostalo le nekaj objektov, ki bodo neuporabljeni, a vseeno terjali visoke stroške.

V olimpijskem parku naj bi nastal nov center za vrhunski šport in nov šolski center. Predvsem center za vrhunski šport bo pomemben za brazilski šport, ki mu za olimpijske discipline manjka vrhunskih vadbišč. Okrog 60 odstotkov parka bo ostalo na voljo za javno rabo, okrog 40 odstotkov pa bo namenjenih zasebnim stanovanjem in trgovinam. V prenovljenem javnem parku bodo oblasti za prebivalce mesta dogradile več igrišč za odbojko na plaži in kolesarske steze.

Dvorana Carioca 1 bo s 16.000 sedežev zmanjšana na 6500 sedežev, v prvi vrsti pa bo ob športu namenjena sejmom in koncertom.

Dvorana Carioca 2 (10 000 sedežev) bo ostala vadbeni center za judo in rokoborbo, tukaj pa bodo po igrah našli svoj prostor tudi rokoborci, dvigalci uteži in igralci namiznega tenisa.

Arena Carioca 3 (10 000 sedežev) bo zamenjana s šolo za 850 učencev, obenem pa bo ob šoli ostal športni center za 10 olimpijskih športov. Kar štiri šole pa bodo stale na mestu dvorane Future Arena, kjer bo za rokometni turnir na voljo prostor za 12.000 navijačev.

Olimpijski velodrom bo ostal nespremenjen, saj je ena redkih možnosti za vadbo kolesarstva na stezi v Braziliji. Podobno je s teniškim igriščem, kjer bodo obdržali centralni stadion za 10.000 gledalcev in osem pomožnih igrišč. Po novem naj bi olimpijski center gostil tudi teniške turnirje z nazivom Rio Open. Svojo vlogo bo obdržal tudi olimpijski bazen, ki pa bo spremenjen v dva manjša plavalna objekta.

Na območju Deodoro bo potekalo 11 olimpijskih disciplin, med drugim konjeništvo, strelstvo, moderni peteroboj, gorsko kolesarstvo, BMX in tudi za Slovence zanimivi slalom na divjih vodah. Kajakaške proge po igrah ne bo več. Vodo bodo v Riu izkoristili za umetno jezero, ob robu katerega načrtujejo tudi kopališče. Drugi del centra bo postal javni park, ki bo nudil celo priložnost za piknike in peko na žaru. Med drugim bo tukaj veliko možnosti za kolesarjenje, nastal naj bi tudi rolkarski center.

Na sloviti Copacabani so bili za potrebe olimpijskih iger zgrajeni le začasni objekti in plaža bo obdržala svojo prvotno funkcijo. Olimpijski atletski stadion bo obdržal svojo osnovno nogometno vlogo, enaka je tudi vloga slovite Maracane, ki je bila prenovljena za nogometno SP 2014.