reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obrazi podjetništva: Cvetličarska galerija in apartma OM

Deli na:
Obrazi podjetništva: Cvetličarska galerija in apartma OM

Cvetličar Miha je sanjal to, kar dela danes. - Foto: Primož Lavre

Miha Oblak, idejni in kreativni vodja cvetličarske galerije in apartmaja, je v centru prestolnice na Poljanski cesti ustvaril edinstveno konceptualen večnamenski prostor, ki z unikatnostjo prepriča še tako zahtevnega obiskovalca. Ponuja namreč popoln senzorični objem pristne narave.

Kot da sem dobesedno sredi barja, daleč stran od prometnih cest, kjer so doma ptice in cvetje s kapljami vode. Občutek zračnosti in prostranosti me preseneti, prijetna ambientalna glasba pomiri, raznovrstno rastlinje, rezano cvetje v kristalnih, dizajnerskih vazah, poleg starin, umetnin, sami izbrani kosi pa ustavijo moj korak takoj pri vhodu.

Pogled je tako edinstven, da potrebujem trenutek ali dva, preden stopim v svet čudes. Na desni star kamnit vodnjak, nad njim kip dečka, malo naprej prave starinske orgle, na katere bi lahko zaigrala, če bi znala, saj so cerkvene orgle z orgelskimi cevmi fiksiranimi na nivojih cvetličarske galerije in zgornjega apartmaja popolnoma delujoče.

Foto: osebni arhiv Mihe Oblaka - Stvaritev Mihe Oblaka

Na sredini unikatna miza, na njej skrit med rastlinjem velik bik Janeza Boljke. Izjemno visoki stropi cvetličarne omogočajo dvonivojsko gibanje. Po stopnicah se povzpnem na galerijo, kjer je apartma, ki ponuja prav posebno doživetje, in sicer prenočitev v cvetličarski galeriji na okrogli vrtljivi postelji s posteljnino, ki jo imajo tudi v Vatikanu.

»V apartmaju lahko gostje prenočijo v času, ko je cvetličarna zaprta, torej od petka zvečer do nedelje. Lahko se gibljejo po celotnem prostoru, si zatemnijo prostor z avtentičnimi gledališkimi zavesami in zjutraj ob dogovorjenem času za slovo ustvarimo skupaj še šopek cvetja,« pove Miha Oblak, najmlajši cvetličar z največ izkušnjami v Sloveniji, ki ima, kot pravi, sedaj pri 41 letih že 20 let aktivnih izkušenj v svetu cvetličarske umetnosti.

OBRAZE PODJETNIŠTVA PODPIRA:

Mojster preobrazbe

»Debele rdeče zavese, ki potekajo vzdolž celotnega cvetličarskega prostora, so bile nekoč glavne zavese na odru bližnjega gledališča, čeprav zaradi temno rdeče barve spominjajo na cerkveno škrlatno rdečo,« se poln energije zasmeje Miha in doda, da so odlična zatemnitev romantične izkušnje prenočitve v cvetličarni. Prostor cvetličarske galerije OM je namreč razdelil v dve etaži; spodaj je cvetličarska galerija, zgoraj pa apartma.

»Zgornji prostor je namenjen vsem, ki iščejo zatočišče v divjini narave. Odprt je za kratkoročno bivanje od petka popoldne do nedelje zvečer. Okrogla postelja z zrcalnim stropom, majhen kamin s kamnito rožo na steni, zvok narave in umetnine vsepovsod, prha, zasnovana prav posebno dizajnersko arhitekturno, ponujajo malo drugačno izkušnjo prenočitve,« upravičeno ponosno poudari sogovornik. Miha je namreč zasnoval in izdelal unikatno kabino za prhanje, Azram pa je poskrbel za umetniški prispevek poslikave. Ves prostor se iskri od življenjske energije, za kar poskrbijo tudi stropna ogledala.

Foto: osebni arhiv Mihe Oblaka - Miha Oblak na Barju

Ko ga na praznični teden tik pred zadnjim delovnim dnevom pokličem, je dosegljiv in vesel srečanja. Vem, kje je njegova postojanka na Poljanski, saj sem pred približno petnajstimi leti prav tam kupila svoje prvo drevo. Priznam, bil je hipen nakup. A drugače od ostalih se je obrestoval. Macesen je namreč še danes po vseh letih lep in na svoj način mogočen v svojem cvetličnem loncu. Edini, ki je zaustavil moj korak.

Miho Oblaka pokličem zaradi te izkušnje, ne vedoč za njegovo kraljestvo narave v centru prestolnice, ki takoj potegne v drug svet, svet paralelnih izkušenj. Cvetličarska galerija v novem prostoru zraven starega na Poljanski je nastala v času korone, hitro predvsem zaradi Mihovih pridnih rok, ki so pomagale mojstrom pri kreaciji. Polepil je na tisoče majhnih stekelc, rezbaril, klesal kamen … Cvetličarska galerija pa je povezana tudi z dvorano zraven za skupna srečanja, druženja, kar ponuja dodaten vidik bivanja in poslovnega delovanja.

Foto: osebni arhiv Mihe Oblaka - Miha Oblak na Barju med močvirskimi tulipani

Močvirski tulipan

Med intervjujem je tik pred prvim majem na ogled cvetličarske galerije prišlo na ducate obiskovalcev, ki so želeli skupaj z najmlajšimi, kar je še posebej presenetljivo, samo pokukati, si ogledati svet čudes. To cvetličarna vsekakor je. Miha črpa navdih iz narave. Zato cvetličarska galerija OM združuje naravne elemente v kamniti roži, vodnjaku, steklenih dekoracijah, zrcalnem stropu in bakrenih elementih. Vsi ti dekorativni elementi so tu zato, da poudarijo naravno lepoto rož, ki so razporejene po celotnem prostoru.

Glavni motiv cvetlične galerije je močvirski tulipan, Fritillaria meleagris, Mihova najljubša cvetlica. Ta cvet je upodobljen na stenskih grafitih, močvirski tulipan je reproduciran v bakrenih cvetovih in balkonskih dekoracijah, v kabini za prhanje v apartmaju zgoraj, pa tudi v majhnih podrobnostih, kot so vaze, skodelice čaja in kosi nakita, izdelani izključno za cvetlično galerijo OM.

Sogovornik razloži, da je ta cvet ljubezen njegovega življenja zaradi popolnosti, nezahtevne narave in preproste lepote. Miha ima nekaj rastlin močvirskega tulipana posajenih v vinskih sodih pred cvetličarsko galerijo, kjer jih lahko opazujemo in občudujemo v času cvetenja, ko pa to zamudimo, ni nič zamujeno. Tudi v maju in čez vse leto je na voljo rezano cvetje tega posebnega tulipana, temno vijoličnega, posutega s črnimi pikami, ki ga Miha dobi v tujini. Naš močvirski je namreč zaščiten. Kot pravi, mu je močvirski tulipan pri srcu, ker je tako krhek, hkrati je njegov cvet povsem drugačen od večine cvetnic pri nas. Prepričan je, da ga premalo cenimo, in prav zato ga v cvetličarni vidimo upodobljenega na več mestih.

Uspešno sodelovanje

Med rezanim cvetjem in posodovkami najvišje kakovosti ne moremo spregledati številnih likovnih del in starin. Cvetličarska galerija OM je prostor, posvečen umetnosti in lepoti, z neverjetnimi vazami, krožniki, kozarci, umetninami in drugimi razstavljenimi izdelki. Kristal v galeriji je rezultat dolgoletnega sodelovanja med Miho in slovenskim izdelovalcem kristala – Rogaška Kristal.

Unikatni kosi so na ogled oboževalcem in poznavalcem, dodani cvetlični aranžmaji pa vzamejo dih. Zaradi teh kosov se bo kasneje tudi vaš dom, sredi vsakdanjega kaosa, spremenil v umirjen in čudovit zenovski vrt. Poleg razkošnega cvetja in rastlinja, umetnin in unikatnih umetniških kosov opazim še odprt vinski hladilnik, ki obogati izkušnjo prenočitve v centru prestolnice. Dobri detektivi med obiskovalci pa lahko v apartmaju zgoraj med drugimi umetniškimi kosi najdejo še duhovniško svečano haljo.

Miha je idejni vodja in kreativni duh tega projekta. Sanjal je, si predstavljal in ustvarjal ta izjemni prostor. Njegovo vizijo podpirajo domači obrtniki in obrtnice, ustvarjalci, mizarji, umetnice in umetniki, verski predmeti in vsi drugi, ki so sodelovali pri ustvarjanju pravljice. Prostor cvetličarske galerije simbolizira kombinacijo treh univerzalnih elementov: naravnega, božanskega in človeškega.

Božansko prisotnost še okrepi kip Device Marije, ki privzdignjena na polici, levo od glavnega vhoda, blaženo zre v nebo. Lepa je Marija, rečem impulzivno, ko jo zagledam. Nekaj prav posebnega je na njej, takoj opazim. Posebna, kot je posebno vse na Poljanski 15 v Ljubljani.

Foto: Primož Lavre - Po stopnicah se povzpnemo na galerijo, kjer je apartma, ki ponuja prav posebno doživetje.

Tudi cvetličar Miha

Kot vsi umetniki je tudi Miha malo poseben. In prav zato mi je bil všeč. Ne le meni, na ulici pred cvetličarno, kjer sva si segla v roke in se začela pogovarjati kot stara prijatelja, je mimogrede pozdravil po imenu prav vsakega mimoidočega. Poseben v živosti govora, nenavadnih zamisli in dnevni kreaciji. Njegove stranke so zdravniki, odvetniki in tudi navidezno naključni obiskovalci, ki seveda to niso.

Mnogi so namreč njegovo cvetličarsko galerijo videli v televizijski reportaži in si jo želijo videti še v živo. Ni pa izjemna »le« cvetličarna, poleg nje je namreč še večnamenski prostor, ki si ga Miha deli s prijateljem in je namenjen druženju, zato je izvrsten za različne dogodke. S cvetličarno je povezan z visokimi steklenimi vrati, v katerih se zrcali odsev tisočerih ogledalc, ki simbolizirajo dežne kaplje na Barju.

Nikakor se ne moremo izogniti omembi medeninastih luči s steklenimi okroglimi bučkami, ki osvetljujejo prostor s kakovostjo sonca. »Vse luči v galeriji in glavni sosednji dvorani so bile nekoč del cerkvenega lestenca, ki sem ga pred desetimi leti odkupil v domači cerkvi zaradi slutnje, da bo ta čudoviti kos svoj polni sijaj dosegel mnogo let kasneje,« pravi Miha. Potem zaniha en njegov del, potem naslednjega in še naslednjega. Vsak del deluje kot samostojni element, a je skupaj povezan v celoto skozi oba prostora. Svetloba mogočnega lestenca je izjemna, saj z lomom žarkov subtilno ponazarja dežne kaplje na vodi.

Vidi se, da je Miha pri ustvarjanju Cvetličarske galeriji OM neizmerno užival s ciljem, da si obiskovalci vzamejo trenutek zase, globoko vdihnejo in se čudijo obilju narave. Subtilni opazovalci lahko opazijo, da mu je uspelo vključiti naravne zakone aktivnosti in počitka, kaosa in harmonije. Kosi starih velikih kamnov, vpetih v notranji dizajn, se odlično zlijejo v prostoru, manjše perzijske preproge pa zaščitijo star parket.

Miha ničesar ne prepušča naključju, vsak detajl je skrbno premišljen. Takšen je po značaju in tudi v vsakdanjem življenju. Zato me ni presenetilo, ko je povedal, da je vse skrbno pripravil tudi za čas, ko ga ne bo več tukaj. Saj je na Žalah že kupil kos zemlje, da ne bo potem drugim v breme. Z veličastnimi kamni, kipom dečka, ki je sedaj pri vodnjaku na vhodu cvetličarne, in seveda močvirskimi tulipani, ki ga inspirirajo in jih ima tako zelo rad.

Foto: Primož Lavre - Te dni je Miha polno zaseden z ustvarjanjem monografije, ki bo izšla septembra.

Mlad je, razmišlja drugače, prav zato je tudi tako uspešen. Projektov in idej mu nikoli ne zmanjka. Je srečno poročen mož in oče devetletnika, veliko prostih ur pa preživi na Ljubljanskem barju ali v cvetličarni na Poljanski ulici, kjer se rojevajo nove ideje, zamisli in projekti. Te dni je polno zaseden z ustvarjanjem monografije, ki bo izšla septembra, ponosno pove. Knjiga bo, kot je Miha Oblak, res posebna. V veliki škatli, obogatena s prečudovitimi fotografijami cvetličarskih stvaritev. Znan pa je tudi po posebnih poročnih šopkih, zdaj se začenja sezona porok, zato bodo dnevi, ki sledijo, še posebno pestri. »Zelo rad delam vezane poročne šopke, ki so spodaj polepljeni oziroma vatirani. Tako ima nevesta res občutek, da drži šopek, kot je treba, predvsem pa mora biti trdno zvezan. Biti mora edinstven, kot je edinstven obred poroke,« je prepričan Miha.

In ker cvetličarski mojster misli neomejeno in se loti prav vsega, je po njegovi zamisli nastal tudi zlat prstan s platino in diamantom v obliki močvirskega tulipana, katerega cena ni prav nič zasoljena, kar prijetno preseneča.

Foto: Primož Lavre - Vse luči v galeriji in glavni sosednji dvorani so bile nekoč del cerkvenega lestenca.