madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Magazin

Obama preimenoval najvišjo goro severne Amerike nazaj v Denali

Deli na:
Obama preimenoval najvišjo goro severne Amerike nazaj v Denali

Foto: Reuters

Dan pred prvim obiskom predsednika Baracka Obame na Aljaski je notranje ministrstvo ZDA v nedeljo sporočilo, da je najvišji vrh severne Amerike po novem uradno spet Denali in ne več Mount McKinley. Ime 6168 metra visoke gore je za prebivalce Aljaske sporno vse od leta 1898, ko so jo iskalci zlata poimenovali po 25. predsedniku ZDA.

Domorodno pleme Athabascan je goro imenovalo Denali, kar v njihovem jeziku pomeni visok, vendar pa je bilo v ZDA doslej uradno sprejeto ime po predsedniku Williamu McKinleyju iz Ohia. Na Aljaski gori že desetletja pravijo Denali, vendar pa so politiki iz države Ohio, kjer se je McKinley rodil, doslej uspešno blokirali preimenovanje na zvezni ravni.

Leta 1980 je sicer zvezna vlada nacionalni park okrog gore preimenovala nazaj v Denali, za goro samo pa je ohranila ime McKinley. Iz Ohia v nedeljo še ni bilo pritožb, na Aljaski pa so se politiki odzvali z zadovoljstvom.

Obama danes prihaja na tridnevni obisk Aljaske, ki ga bo začel v Anchorageu, kjer se bo srečal z domorodnimi prebivalci, obiskal ledenik, vstopil pa bo tudi v Arktični krog. S svojim obiskom namerava med drugim opozoriti na taljenje ledenikov zaradi segrevanja ozračja.

Loading...