peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Magazin

Obama preimenoval najvišjo goro severne Amerike nazaj v Denali

Deli na:
Obama preimenoval najvišjo goro severne Amerike nazaj v Denali

Foto: Reuters

Dan pred prvim obiskom predsednika Baracka Obame na Aljaski je notranje ministrstvo ZDA v nedeljo sporočilo, da je najvišji vrh severne Amerike po novem uradno spet Denali in ne več Mount McKinley. Ime 6168 metra visoke gore je za prebivalce Aljaske sporno vse od leta 1898, ko so jo iskalci zlata poimenovali po 25. predsedniku ZDA.

Domorodno pleme Athabascan je goro imenovalo Denali, kar v njihovem jeziku pomeni visok, vendar pa je bilo v ZDA doslej uradno sprejeto ime po predsedniku Williamu McKinleyju iz Ohia. Na Aljaski gori že desetletja pravijo Denali, vendar pa so politiki iz države Ohio, kjer se je McKinley rodil, doslej uspešno blokirali preimenovanje na zvezni ravni.

Leta 1980 je sicer zvezna vlada nacionalni park okrog gore preimenovala nazaj v Denali, za goro samo pa je ohranila ime McKinley. Iz Ohia v nedeljo še ni bilo pritožb, na Aljaski pa so se politiki odzvali z zadovoljstvom.

Obama danes prihaja na tridnevni obisk Aljaske, ki ga bo začel v Anchorageu, kjer se bo srečal z domorodnimi prebivalci, obiskal ledenik, vstopil pa bo tudi v Arktični krog. S svojim obiskom namerava med drugim opozoriti na taljenje ledenikov zaradi segrevanja ozračja.

loading...
Loading...