mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nova hit dieta v ZDA: hujšajte (in postanite pametnejši) s kavo

Deli na:
Nova hit dieta v ZDA: hujšajte (in postanite pametnejši) s kavo

Foto: iStock

Dieta, ki temelji na kavi, ki naj bi pomagala pri hujšanju in višala inteligenčni kvocient, je v Združenih državah Amerike čedalje bolj priljubljena. Uporabniki kavi, v učinke katere zdravniki dvomijo, dodajo nekaj prečiščenega masla in kokosovega olja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z njo postanete boljši delavec, boljši starš, boljši prijatelj in boljša oseba," je povedal ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Bulletproof Diet" Dave Asprey. "Kava daje energijo, spodbuja razmišljanje, izboljša pa tudi koncentracijo," je še dejal o kavi, ob kateri lahko človek po njegovih besedah brez hrane zdrži od pet do šest ur.

"Zjutraj spijete kavo in dalj časa ne mislite več na hrano. Možgani dobijo energijo, ki je od sladkorja ne dobijo. Tudi želja po hrani preneha, tako da občutite neke vrste svobodo," je še povedal Asprey, ki je idejo dobil leta 2004 med potovanjem v Tibet.

Tam je namreč imel težave z višinsko boleznijo, pri katerih mu je pomagal tibetanski čaj z maslom tamkajšnjega goveda. Odločil se je, da bo pijačo s čudežnim učinkom prilagodil zahodnemu načinu življenja.

Zdravniki so do "bulletproof" oziroma "neprebojne" diete kritični, saj menijo, da dieta deluje podobno kot vse ostale, pri katerih se ljudje odpovedujejo hrani. "Če občutite višek energije in bistrejše misli, gre najverjetneje za placebo učinek," je dejala strokovnjakinja za prehrano Amy Schnabel.