nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nova atrakcija v Parku vojaške zgodovine v Pivki - socialistični "Jurski park"

Deli na:
Nova atrakcija v Parku vojaške zgodovine v Pivki - socialistični "Jurski park"

Kip Josipa Broza Tita na Brdu pri Kranju - Foto: JGZ Brdo

Predvidoma konec prihodnjega tedna naj bi bilo po neuradnih informacij v Parku vojaške zgodovine v Pivki dano na ogled enajst kipov s protokolarnega parka Brda pri Kranju. Zbirka je komplementirana in prvič obdelana v po strokovnih merilih. Prva urejena zbirka kipov iz časa socializma bo postavljena v t. i. Parku spomenikov, na zelenici na zgornjem platoju. Postavitev sta potrdila tako svet Muzeja novejše zgodovine kot njegov strokovni svet.

Občina Pivka je marca za potrebe ureditvenega zunanjega dela oglednih depojev Muzeju novejše zgodovine predala v souporabi zelenico na zgornjem platoju. Direktor Muzeja novejše zgodovine dr. Jože Dežman polemik o obnovi kipov, njihovi prestavitvi in postavitvi v pivškem muzeju ne želi komentirati, pravi le, da »si vzemimo čas, jeseni pa se bomo vsebinsko pogovorili«.

Zbirka je sicer najbolj celosten prikaz kiparstva poznih štiridesetih in petdesetih let na prostem v Sloveniji. Gre za vrhunske kiparje, kot so: Ivan Zajec, Ivan Napotnik, Tine Kos, Frane Kršinić, Boris Kalin, Grga Antunac, Vanja Radauš, Frančišek Smerdu, Karel Putrih, Zdenko Kalin, Stojan Batič …

Leta 2001 je bil v park posestva Brdo prestavljen še Avguštinčičev kip Tita, ki je prej stal pred Muzejem novejše zgodovine v Ljubljani. Tudi ta kip, last Muzeja novejše zgodovine, bo razstavljen na zelenici zgornje platoja pivškega muzeja.