mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nogomet spremlja polovica Slovenije

Deli na:
Nogomet spremlja polovica Slovenije

Foto: Reuters

Nedeljski obračun na šesti tekmi kvalifikacij za Euro 2016, v katerem je Anglija s 3:2 premagala Slovenijo, je napolnil stadion Stožice. Medtem ko so navijači glasno podpirali slovenske nogometaše, so v podjetju za tržne raziskave GfK Slovenija preverili, koliko Slovencev spremlja nogomet, kateri domači in tuji klub ima največ privržencev.

Najbolj pomembno postransko stvar na svetu spremlja polovica Slovencev, pričakovano nekoliko več moških kot žensk (65 odstotkov in 35 odstotkov). Regijsko so nogometu manj privrženi na Dolenjskem in Gorenjskem, večjih razlik glede na starost ni. Zanimiv podatek razkriva, da so večji privrženci nogometa tisti, ki živijo v stanovanjih, v primerjavi s tistimi, ki živijo v hišah.

Po podatkih GfK Slovenija ima med Slovenci največ privržencev Maribor, saj skoraj polovica vseh, ki spremljajo nogomet, stiska pesti za državne prvake. Mariborčanom sledi ljubljanska Olimpija, ki ima manj kot 20 odstotkov privržencev, medtem ko so drugi slovenski klubi večinoma regijsko spremljani.

Aktualni evropski klubski prvak Barcelona je tudi najbolj priljubljen v Sloveniji. Za Barco navija vsak tretji Slovenec oziroma Slovenka. Kot namreč ugotavljajo v GfK Slovenija, je bolj verjetno, da so njene privrženke pri nas ženske in prebivalci Osrednjeslovenske regije. Na drugem mestu je Real Madrid, ki ima med Slovenci 15 odstotkov privržencev.

Na tretje mesto se uvršča Bayern München (12 odstotkov). Nemškemu prvaku sledita dva angleška kluba, Manchester United in Chelsea, s petimi odstotki privržencev. Omenjenih prvih pet klubov tako obsega več kot 70 odstotkov slovenskih navijačev, drugih 30 odstotkov pa je razdeljenih med več kot 20 različnih klubov.