kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nobelovec Dylan razburja, za nekatere ni "pravi avtor"

Deli na:
Nobelovec Dylan razburja, za nekatere ni "pravi avtor"

Foto: Arhiv Reporterja

Odločitev, da bo Nobelovo nagrado za literaturo leto prejel ameriški glasbenik Bob Dylan, je sprožila plaz odzivov na družbenih omrežjih, večinoma kritičnih ali ciničnih. Dylan je prvi kantavtor, ki je v 112 letih prejel to nagrado, britanski BBC pa je zapisal, da bo tudi prvi nobelovec, ki bo na dan razglasitve nagrade koncertiral v Las Vegasu.

"Nihče ne oporeka temu, da genialen glasbenik in velik pesnik, še sam sem ga prevajal... A tako mi je žal za prave avtorje Adonisa, Ngugija (wa Thiong'a), (Dona) DeLilla in še za dva ali tri, ki so nagrado imeli praktično že v žepu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na družbenem omrežju Facebook zapisal romunski pisatelj Mircea Cartarescu.

Britanski pisatelj Irvine Welsh je tvitnil, da je sicer Dylanov oboževalec, da pa je nagrada "slabo premišljena nagrada za nostalgijo, potegnjena iz prostat senilnih, slinastih hipijev".

Na Twitterju se je oglasil tudi z bookerjem nagrajeni v Indiji rojeni britanski pisatelj Salman Rushdie: "Sprva je Drake postal pesnik, zdaj pa je tu Bob Dylan kot Shakespeare. Kje se bo končalo?" Na posnetku, ki ga je objavil poleg tvita, recitira odlomek Dylanove pesmi Mr. Tambourine Man.

"Moje možnosti za osvojitev Nobelove nagrade za fiziko so se pravkar dramatično povečale", pa je na družbenem omrežju Twitter zapisala nemška pisateljica Sybille Berg.

Ob kritičnih odzivih se vrstijo tudi pozitivnejši. Priznani italijanski kantavtor Francesco De Gregori, ki Dylana občuduje, je menil, da je Švedska kraljeva akademija nagrado podelila največjemu glasbenemu avtorju vseh časov, hkrati pa odločitev akademikov po njegovem mnenju pomeni, da so tudi skladbe pomemben del današnje literature, saj lahko preko njih, podobno kot v knjigah, filmih in v gledališču, avtorji preizprašujejo aktualna družbena vprašanja.

Po pisanju BBC odločitev o letošnjem nobelovcu za literaturo lahko razumemo tudi kot odmik od samonanašalnega intelektualizma in elitizma, ki so ga nagradi poprej očitali.