atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rak usoden za genialno matematičarko in prejemnico "Nobelove nagrade za matematiko"

Deli na:
Rak usoden za genialno matematičarko in prejemnico "Nobelove nagrade za matematiko"

Genialna matematičarka Maryam Mirzakhani je umrla za rakom na prsih, ki je ji je razširil na kosti. - Foto: Profimedia

V starosti 40 let je včeraj v bolnišnici v ZDA umrla 40-letna matematičarka iranskih korenin Maryam Mirzakhani, ki je leta 2014 kot prva ženska prejela prestižno matematično nagrado Fields Medal.

Novico o smrti je na družbenem omrežju sporočil njen prijatelj Firouz Naderi. Genialna matematičarka je umrla za rakom na prsih, ki je ji je razširil na kosti.

"Danes je ugasnila luč. Zlomilo mi je srce (...) odšla je mnogo prezgodaj," je na Instagramu zapisal znanstvenik ameriške vesoljske agencije Nasa Naderi. "Genij? Da, vendar tudi hči, mati in žena," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nagrado Fields Medal, ki jo imenujejo tudi Nobelova nagrada za matematiko, podeljujejo vsaka štiri leta. Prejmeta jo od dva do štirje matematiki, mlajši od 40 let. Mirzakhanijeva jo je prejela za svoje delo na področju kompleksne geometrije in dinamičnih sistemov. Bila je prva ženska prejemnica nagrade, ki jo podeljujejo od leta 1936.

"Zabavno je - to je kot reševanje uganke ali povezovanje dejstev v detektivskem primeru," je tudi prva iranska nagrajenka povedala ob prejemu nagrade pred tremi leti. "Čutila sem, da je to nekaj, kar lahko počnem, in želela sem slediti tej poti," je dodala.

Leta 1977 rojena matematičarka je odraščala v postrevolucionarnem Iranu in je že kot najstnica prejela dve zlati medalji na mednarodni matematični olimpijadi. Žena in mati dveh hčera je leta 2004 doktorirala na ameriški univerzi Harvard, kasneje pa je postala profesorica na Stanfordu, še navaja AFP.