mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nobelova nagrada za literaturo beloruski pisateljici Svetlani Aleksijevič

Deli na:
Nobelova nagrada za literaturo beloruski pisateljici Svetlani Aleksijevič

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za literaturo letos prejme beloruska pisateljica in raziskovalna novinarka Svetlana Aleksijevič, je danes v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija. Kot je utemeljila svojo odločitev, jo je dobila za svoje "polifonične zapise, spomenik trpljenju in pogumu v našem času".

Nagrado, vredno osem milijonov švedskih kron, ji bodo izročili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, v švedski prestolnici.

Aleksijevičeva se je rodila leta 1948 v Ukrajini, potem se je družina preselila v Belorusijo. Po končani šoli je delovala kot učiteljica in novinarka, študij novinarstva je obiskovala v Minsku. Po diplomi so jo zaradi njenih opozicijskih stališč dodelili k lokalnemu časopisu blizu poljske meje. Kasneje se je vrnila v Minsk in se zaposlila pri časopisu Sel'skaja Gazeta.

V svojih delih je zajela nekatere najpomembnejše dogodke med in po sovjetskem obdobju, ki so vplivali na Belorusijo, vključno z jedrsko nesrečo v Černobilu, sovjetsko-afganistansko vojno in razpadom Sovjetske zveze. Ena njenih najbolj znanih knjig je Černobilska molitev, posvečena omenjeni nesreči, vendar po avtoričinih besedah ni knjiga o Černobilu, temveč o svetu po Černobilu. V slovenskem prevodu je izšla pri založbi Modrijan.

Aleksijevičeva je 14. ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za literaturo, ki jo podeljujejo od leta 1901. Lani jo je dobil francoski pisatelj Patrick Modiano.