pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

Luka Dončić pf Ekipa24.si

Luka oživel nov trend in dobil nor vzdevek! Ne ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

lanisek Ekipa24.si

V drugi seriji Slovenci kot prebujeni, Anže ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nobelova nagrada za literaturo beloruski pisateljici Svetlani Aleksijevič

Deli na:
Nobelova nagrada za literaturo beloruski pisateljici Svetlani Aleksijevič

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za literaturo letos prejme beloruska pisateljica in raziskovalna novinarka Svetlana Aleksijevič, je danes v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija. Kot je utemeljila svojo odločitev, jo je dobila za svoje "polifonične zapise, spomenik trpljenju in pogumu v našem času".

Nagrado, vredno osem milijonov švedskih kron, ji bodo izročili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, v švedski prestolnici.

Aleksijevičeva se je rodila leta 1948 v Ukrajini, potem se je družina preselila v Belorusijo. Po končani šoli je delovala kot učiteljica in novinarka, študij novinarstva je obiskovala v Minsku. Po diplomi so jo zaradi njenih opozicijskih stališč dodelili k lokalnemu časopisu blizu poljske meje. Kasneje se je vrnila v Minsk in se zaposlila pri časopisu Sel'skaja Gazeta.

V svojih delih je zajela nekatere najpomembnejše dogodke med in po sovjetskem obdobju, ki so vplivali na Belorusijo, vključno z jedrsko nesrečo v Černobilu, sovjetsko-afganistansko vojno in razpadom Sovjetske zveze. Ena njenih najbolj znanih knjig je Černobilska molitev, posvečena omenjeni nesreči, vendar po avtoričinih besedah ni knjiga o Černobilu, temveč o svetu po Černobilu. V slovenskem prevodu je izšla pri založbi Modrijan.

Aleksijevičeva je 14. ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za literaturo, ki jo podeljujejo od leta 1901. Lani jo je dobil francoski pisatelj Patrick Modiano.