pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

Luka Dončić pf Ekipa24.si

Luka oživel nov trend in dobil nor vzdevek! Ne ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

lanisek Ekipa24.si

V drugi seriji Slovenci kot prebujeni, Anže ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nobelova nagrada za kemijo letos za raziskave na področju DNK

Deli na:
Nobelova nagrada za kemijo letos za raziskave na področju DNK

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli Šved Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar, in sicer za raziskave na področju popravljanja DNK. Kot je danes sporočil Institut Karolinska v Stockholmu, so nagrajenci na molekularni ravni odkrili, kako celice popravljajo poškodovano DNK.

V Stockholmu so izpostavili, da je "trojica na molekularni ravni zarisala, kako celice popravljajo poškodovano DNK in zaščitijo genetske informacije". Njihovo delo je priskrbelo temeljno znanje o tem, kako celice delujejo, med drugim pa se ga uporablja pri razvoju novih zdravil za raka, so še izpostavili v Stockholmu.

"Poškodbe DNK imajo lahko zelo resne posledice," je ob razglasitvi nagrajencev danes poudaril član žirije Claes Gustafsson. "Tomas Lindahl je ugibal, da morda obstaja sistem popravljanja in se je podal v iskanje. In dejansko je enega odkril," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Odkritja vseh treh znanstvenikov so imela izjemne posledice, pa je poudarila vodja žirije Sara Snogerup Linse. "Življenje, kot ga poznamo danes, je popolnoma odvisno od mehanizmov popravljanja DNK," je dodala.

Lindahl, sicer Šved, dela v Veliki Britaniji, Turek Sancar pa tako kot Modrich v ZDA. Nagrado, skupaj vredno osem milijonov švedskih kron (850.000 evrov), bodo skupaj z ostalimi letošnjimi nagrajenci prejeli 10. decembra.

Lani so si nagrado za kemijo razdelili Američana Eric Betzig in William E. Moerner ter Nemec Stefan W. Hell za razvoj visoko ločljive fluorescenčne mikroskopije.

V tem tednu so že razglasili letošnje nagrajence za medicino in fiziko, v četrtek bo na vrsti književnost, v petek pa najprestižnejša, za mir. Prihodnji teden bo znan še nagrajenec za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.