sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

profimedia-0577666516 Svet24.si

Paris Hilton hoče dvojčka, zato je šla na ...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Kako so v Zavodu Iskreni brisali sledi za ...

hana Njena.si

Sanjska Hana navdušila v naravni podobi

Igor Bjelošević Njena.si

Ugodno oddam sina: Igor se je poročil in postal ...

Magazin

Nobelova nagrada za ekonomijo letos Angusu Deatonu

Deli na:
Nobelova nagrada za ekonomijo letos Angusu Deatonu

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za ekonomijo bo letos prejel škotski profesor na Princetonu Angus Deaton. Kot so sporočili s Kraljeve švedske akademije v Stockholmu, si je zadnjo letošnjo Nobelovo nagrado prislužil z analizo potrošnje, revščine in blaginje.

"S povezovanjem podrobnih osebnih odločitev in skupinskih rezultatov so njegove raziskave pomagale spremeniti področja mikroekonomije, makroekonomije in razvojne ekonomije," so v obrazložitvi nagrade zapisali v akademiji.

Kot so še dodali, se znanost pogosto spopada z vprašanjem, ali lahko "razumemo velike vzorce brez podrobnih informacij o majhnih procesih". V ekonomiji so pogosto upali, da je odgovor pritrdilen, saj v zgodovini ni bilo podatkov o izbirah na ravni posameznikov in gospodinjstev.

Deatonovo delo je bilo ključno za postavljanje javnih politik v nekaterih državah, saj poskuša pojasniti posameznikove ekonomske odločitve, še posebej glede porabe njihovih prihodkov, ter kako različne družbe merijo in analizirajo blaginjo in revščino, obrazložitev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prvega letošnjega prejemnika Nobelove nagrade so razglasili 5. oktobra, in sicer za medicino. Sledili so prejemniki nagrade za fiziko (6. oktobra), kemijo (7. oktobra) in literaturo (8. oktobra). Minuli petek so razglasili še prejemnika Nobelove nagrade za mir, to so štiri tunizijske organizacije civilne družbe.

Lani je Nobelovo nagrado za ekonomijo prejel Francoz Jean Tirole za prispevek na področju regulacije industrij, v katerih dominira peščica močnih podjetij.

Nagrada za ekonomijo sicer tehnično ni Nobelova nagrada, saj v Nobelovi oporoki ni omenjena in se ne izplačuje iz njegove zapuščine, vendar pa se podeljuje na skupni slovesnosti z Nobelovimi nagradami. Ta bo tako kot vsako leto na dan smrti Alfreda Nobela, 10. decembra.

Loading...