Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ne veste, kaj bi danes za kosilo? Privoščite si hamburger

Deli na:
Ne veste, kaj bi danes za kosilo? Privoščite si hamburger

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan hamburgerjev. Ti veljajo v ZDA za zelo priljubljeno jed, saj jih Američani na leto pojedo več kot 50 milijard. Da po tej že ikonični jedi radi posežemo tudi v Sloveniji, pa potrjujejo tudi podatki, ki so jih zbrali pri platformah za dostavo hrane Wolt in Glovo.

Kot so pojasnili pri Woltu, je hamburger jed, ki jo slovenski uporabniki prek njihove platforme najpogosteje naročajo. Ta predstavlja vsako tretje naročilo, ob tem pa vsakič naročijo tudi krompirček.

Glede posameznih vrst hamburgerjev so navedli, da najbolj priljubljen še vedno ostaja hamburger s sirom, sledita pa mu klasičen in piščančji hamburger.

Vse bolj priljubljene postajajo tudi vegetarijanske in veganske alternative, saj je približno vsak 20. hamburger, ki ga naročijo njihovi uporabniki, vegetarijanski ali veganski. Najpogosteje in najraje Slovenci sicer omenjeno jed naročajo ob petkih, in sicer v času kosila in večerje, pa tudi ob nedeljah.


Kot zanimivost so izpostavili, da največ naročil za hamburgerje prejmejo novembra in marca. Ponudniki s hamburgerji na platformi Wolt predstavljajo skoraj 20 odstotkov vseh restavracij, pri čemer jih je največ v Ljubljani, medtem ko je delež ponudnikov, ki ponujajo hamburgerje, najvišji v Velenju.

Na izjemno rast v lanskem letu za 163 odstotkov pri naročilih hamburgerjev pa so opozorili tudi pri platformi za dostavo hrane in drugih izdelkov Glovo. Kot so navedli, se je Slovenija glede pogostosti naročil hamburgerjev uvrstila na peto mesto med vsemi državami, kjer poslujejo.

V Sloveniji ljubitelji hamburgerjev po njihovih podatkih najpogosteje začutijo lakoto med 17. in 20. uro, ko oddajo približno 38 odstotkov dnevnih naročil. Vikend naročila pa predstavljajo več kot 45 odstotkov vseh naročil te jedi. Naziv "burger destinacije" pa pripada Ljubljani, kjer je oddanih 51 odstotkov vseh naročil zanje.

Zdaj že ikonična jed ima za sabo več kot stoletno zgodovino, zgodovinarji pa se še danes ne morejo zediniti o natančnem izvoru. Nekateri menijo, da ime izhaja iz recepta za hamburško klobaso na popečenem kruhu iz prve polovice 18. stoletja, drugi pa, da je bil podoben prigrizek priljubljen v Hamburgu v 19. stoletju in naj bi ga jedli izseljenci na poti z ladjo v ZDA.