stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Navijačev ne bo, a v Ljubnem vseeno obljubljajo skakalni praznik

Deli na:
Navijačev ne bo, a v Ljubnem vseeno obljubljajo skakalni praznik

Skoki v Ljubnem (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Ljubnem ob Savinji bo konec tedna znova v znamenju smučarskih skakalk, ki se bodo pomerile na ekipni in posamični tekmi. V izteku pa zaradi epidemije novega koronavirusa ne bo bučnih domačih navijačev, ki so v vseh letih tekmovanj pod Rajhovko pričarali praznik slovenskega skakalnega športa. Tega v kriznih časih skakalke potrebujejo še toliko bolj.

Četudi bo vzdušje v izteku skakalnice na Ljubnem drugačno, bolj mirno, praznik ne bo izostal. Skakanje na domači skakalnici je vedno nekaj posebnega, tako rekoč vrhunec sezone svetovnega pokala, česar se zavedajo tudi vražje Slovenke, ki letos upravičeno ciljajo na najvišja mesta.

Na Ljubnem bo, kar se tiče ženskih smučarskih skokov, ta konec tedna z izjemo praznega izteka vse videti dokaj normalno, a v ozadju svetovnega pokala je veliko negotovosti, ki rušijo status, za katerega si prizadevajo skakalke predvsem v primerjavi z moškimi kolegi v svetovnem pokalu.

Medtem ko pri teh zanimanje sponzorjev, prirediteljev kljub pandemiji novega koronavirusa ne usiha povsem, so težave pri organizaciji ženskih tekmovanj že številne prireditelje pahnile v brezizhoden položaj ter odpoved tekem. V tej sezoni tako zaradi koronske krize in ostalih preglavic povezanih z njo ni bilo tekem v norveškem Lillehammerju ter japonskih Sapporu in Zau. Skupaj so morali ne le prestaviti, ampak odpovedati šest posamičnih in eno ekipno tekmo.

Preizkušnji na Ljubnem bosta tako šele druga in tretja v sezoni ženskih smučarskih skokov. Če ne bi bilo prirediteljev v avstrijskem Ramsauu, ki so naknadno prevzeli organizacijo ene posamične tekme 18. decembra na svoja pleča, bi se sezona proti koncu januarja začela prav v Sloveniji. Vsega dober mesec pred edinim pravim vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v nemškem Oberstdorfu.

Rekordnih 75 tekmovalk

Ljubno bo v upanju na nemoteno nadaljevanje sezone želelo pričarati občutek običajnosti, četudi bodo razmere zaradi zunanjih dejavnikov več kot neobičajne in ne bo okoli 10.000 do 15.000 gledalcev, ki jih organizatorji ponavadi za tekmovalni konec tedna pričakujejo pod Rajhovko. Tega se zavedajo, a priprave kljub temu niso bile okrnjene, pandemija je prinesla tudi določene dodatne preglavice pri pripravi tekmovališča.

"Tekmo pripravljamo v izjemno neugodnih, težavnih razmerah, ki so vezane na obvladovanje covida-19. Moram povedati, da smo s pomočjo strokovnjakov, epidemiologov in zdravnikov pripravili protokole, ki vsa pravila uresničujejo v praksi, žal pa zaradi tega ne bo gledalcev, ki to tekmo delajo drugačno od vseh ostalih v svetovnem pokalu," je na novinarski konferenci pred petkovim začetkom tekmovanja pripomnil predsednik OK Ljubno Rajko Pintar.



Postregel je tudi s podatkom, da je za tekmovanje prijavljenih 75 tekmovalk iz 17 držav, kar je rekordno število doslej v svetovnem pokalu. To bo tekmovanju pod Rajhovko dalo še dodaten čar, tudi slabša vremenska napoved za konec tedna organizatorjev ne skrbi. "Pripravljeni smo, razmere so bile ugodne, skakalnica je pripravljena, tako da se veselimo začetka. Do sedaj je večina izvedb tekmovanja potekala v točno takih razmerah, kot so napovedane konec tedna, in na to smo pripravljeni. Ni strahu, da bi bila tekma ogrožena," je še pomiril Pintar.

Župana občine Ljubno ob Savinji Franja Naraločnika dejstvo, da v izteku ne bo gledalcev, seveda ni razveselilo. A kot mnogi upa, da bo v prihodnosti drugače. "Ljubno spet živi za svetovni pokal, zato zahvala vsem, ki sodelujejo pri organizaciji, ki je bila doslej najzahtevnejša. Toda z delavnostjo in doslednostjo bomo Ljubno znova prikazali kot enega najbolje organiziranih prizorišč v svetovnem pokalu," je poudaril Naraločnik, ki je pozval vse k odgovornemu pristopu v želji, da Ljubno znova v prepoznavni podobi navduši prihodnje leto.

Dvanajsterica Slovenk v lovu na stopničke

Slovenske skakalke že letošnjo tekmo pričakujejo nestrpno. V prvi vrsti je tu Nika Križnar, ki je doslej edino preizkušnjo v sezoni svetovnega pokala zaključila na drugem mestu, drugo, na domačih tleh v Planici, pa prvič v karieri sklenila z naslovom državne prvakinje. Lani je na Ljubnem osvojila tretje mesto na posamični ter drugo skupaj z Emo Klinec, Špelo Rogelj in Katra Komar na ekipni tekmi.

Od varovank Zorana Zupančiča bi se utegnili za visoka mesta boriti tudi Ema Klinec, ki je zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus izpustila edino mednarodno in domačo tekmo, ter Urša Bogataj, ki se letos vrača po strgani križni vezi minulo zimo. Poleg treh najboljših Slovenk bodo na domači tekmi kot članice reprezentance A nastopile še Špela Rogelj, Katra Komar in Jerneja Brecl. Prvič pa bo na voljo tudi celoten nacionalni paket s šestimi skakalkami; Maja Vtič, Pia Mazi, Jerneja Repinc Zupančič, Katja Markuta, Nika Vetrih in Lara Logar.

Za razburljivost, ki si je ženske v tej sezoni zagotovo niso želele, bo poskrbelo še dejstvo, da v tem trenutku nihče ne ve, v kakšni formi je v primerjavi s tekmovalkami drugih reprezentanc. Vseeno je cilj slovenske ekipe, ki jo vodi Zoran Zupančič, skok na stopničke.

Do teh bodo njegove varovanke skušale priti na dveh tekmah. Najprej bodo sicer v petek na sporedu kvalifikacije, v soboto pa bo ob 14. uri na vrsti ekipna tekma. V nedeljo bo ob isti uri še posamična tekma. Zmago brani reprezentanca Avstrije, med posameznicami pa je bila najboljša Norvežanka Maren Lundby.