Ana Klašnja in Miha Krušič Svet24.si

Anja Klašnja se je razšla z dolgoletnim ...

Dione Quirino, Amanda Cassia Lopes Svet24.si

Ljubosumna ženska zastrupila bivšega in njegovo ...

hrvaška policija1 Svet24.si

Zagreb pretresel nov zločin: Željko odšel na ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

franc marija Njena.si

Nova glava družine preseneča z drugačnim ...

ronaldo re Ekipa24.si

Spet ima NOV AVTO! Za Ronaldom se OBRAČAJO VSI, ...

Magazin

Najstarejši olimpijec: pri 72 letih do olimpijskega srebra!

Deli na:
Najstarejši olimpijec: pri 72 letih do olimpijskega srebra!

Oscar Swahn - Foto: Wikimedia

Najstarejši olimpijec, ki je kadar koli nastopil na olimpijskih igrah, je bil Šved Oscar Swahn. Na igrah 1920 je bil star 72 let in 281 dni, a ga to ni ustavilo, da bi osvojil srebrno odličje v streljanju, piše španski športni portal AS.

V desetletjih po prvih igrah moderne dobe - te so bile leta 1896 v Atenah - so na igrah nastopali športniki različnih profilov, med njimi so bili najstniki pa tudi ljudje v svojem osmem desetletju življenja.

Najstarejši med njimi je bil Šved Swahn, ki je v 73. letu starosti tekmoval v streljanju. V disciplini streljanja na tarčo v obliki jelena, pri čemer je strelec vsako rudno tarčo ustrelil dvakrat - gre za disciplino, ki je bila zadnjič na OI leta 1948 -, je Swahn osvojil srebrno odličje. Šved še danes velja za najstarejšega človeka, ki je osvojil olimpijsko odličje, v zgodovini.

Swahn je odličja osvajal tudi v Londonu 1908, ko je bil star 60 let, in v Stockholmu 1912, kjer je pri 64 letih in 258 dneh postal najstarejši olimpijski prvak.


Swahn se je uvrstil tudi na igre 1924, a na njih na koncu ni nastopil. Umrl je tri leta pozneje, 1. maja 1927 v 80. letu starosti.

Drugi najstarejši olimpijec vseh časov je avstrijski jahač Arthur von Pongracz, ki je bil na OI 1936 star 72 let. V moški dresuri je končal na četrtem mestu. Von Pongracz je nastopal tudi na igrah 1924 in 1928, kjer je bil šesti v moški posamični dresuri.

Za tretjega najstarejšega olimpijca pa se ni treba ozreti tako daleč v preteklost. Japonski jahač Hiroshi Hoketsu je bil na igrah v Londonu 2012 star 71 let. V posamični dresuri je zasedel 40. mesto. Hoketsu je tekmoval tudi na OI 1964, poleg tega se je uvrstil še na igre 1988 in 2008, a na koncu zaradi bolezni konja ni nastopil.

Januarja 2020 je Hoketsu postal eden od 17 japonskih jahačev, ki so se borili za tri mesta za nastop v dresuri na domačih OI. Če bi 80-letnemu Hoketsuju omenjeni podvig uspel, bi v Tokiu postal najstarejši športnik z olimpijskim nastopom.

Loading...