ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Magazin

Katastrofa za Rusijo: zaradi dopinga je ne bo na OI v Tokiu in na SP v Katarju

Deli na:
Katastrofa za Rusijo: zaradi dopinga je ne bo na OI v Tokiu in na SP v Katarju

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je prepovedala udeležbo Rusije na velikih športnih tekmovanjih za naslednja štiri leta, se pravi tudi na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020 in zimskih olimpijskih igrah v Pekingu 2022 ter svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju 2022.

Wada je prepovedala tudi kandidature in organizacije velikih mednarodnih tekmovanj. Pod to pa ne šteje evropsko prvenstvo v nogometu 2020, ki ga kot sogostiteljica pripravlja Rusija ter se je na prvenstvo tudi uvrstila. Po mnenju Wade Evropska nogometna zveza (Uefa) ni organizatorica največjih športnih dogodkov.

Kazen je Wada izrekla zaradi ponarejenih in drugače prikrojenih podatkov v protidopinškem laboratoriju v Moskvi ter s strani države podprtega dopinškega sistema.

"Rusi imajo potem, ko jim bo današnja odločitev Wada o štiriletni izključitvi vročena, na voljo 21 dni za pritožbo na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani (Cas). Potem se začne postopek reševanja vloge, imenovanje arbitrov in zahteva za dopolnitev vloge, če bo to potrebno. Sledila bo študija primera, napoved naroka, celoten postopek pa bo po pričakovanjih izveden zelo hitro, v roku kakšnih dveh mesecev," je napovedala Tjaša Andree Prosenc, podpredsednico Mednarodnega sveta, vodstva Cas.

Dejala je, da se morajo ostro obsoditi nečednosti, ki so jih počela vodstva športa ruske države, olimpijskega komiteja in moskovskega laboratorija pri očitanih sistematičnih dopinških kršitvah.

Pri tem je izpostavila veliko vlogo, ki so jo igrale omenjene inštitucije, ki so sedaj vsem ruskim športnikom preprečila udeležbo na velikih tekmovanjih. "Tudi tistim, ki se niso omadeževali s prepovedanimi poživili ter so s tem zelo vplivale na njihove športne poti in življenje nasploh".

Posebne komisije za skladnost Wade (CRC) je nedavno sprejela priporočila, ki med drugim vključujejo prepoved kandidatur ali dodeljevanja mednarodnih tekmovanj Rusiji. To je potrdil tudi izvršni odbor Wade, ki je izključil iz tekmovanj vse uradne predstavnike ruske države, njenega olimpijskega in paraolimpijskega komiteja iz velikih tekmovanj. Prav tako za štiri leta je izgubil licenco tudi ruski protidopinški laboratorij.


Ruski športniki bodo sicer lahko nastopali še naprej, vendar brez ruskih državnih obeležij in pod nevtralno zastavo, kot je to veljalo na olimpijskih igrah lani v Pyeongchangu. Kot pogoj bodo morali dokazati, da ne sodelujejo v sistemu, ki ga podpira ruska država. Doslej je tako pravilo od leta 2015 veljalo le za ruske atletinje in atlete, sedaj tudi za druge športnike na čelu z nogometaši.

Wada je v začetku leta začela analizirati podatke laboratorija v Moskvi, ko je končala dolg proces nalaganja okrog 24 terabajtov informacij, celoten proces, skupaj z analizami in zaključki 1,5 milijona datotek, pa je nato potekal nekaj mesecev. Preiskovalce so zanimali predvsem originalni podatki več kot 9000 testov ruskih športnikov med letoma 2011 in 2015. Podatki, ki so jih prejeli, pa obsegajo prostor za več kot 400.000 ur glasbe ali za 5200 DVD-jev.

Odločitev IO Wade ima že štiriletno dolgo zgodovino. Že 3. decembra 2014 je nemška televizija ARD objavila prvi dokumentarec o sistematičnem dopingu v Rusiji, prirejenih dopinških kontrolah, manipulacijah z vzorci in korupciji v ruskem športu.

Ruska dopinška afera se je nato tudi uradno začela pred dobrimi štirimi leti s poročilom Richarda McLarna. Novembra 2015 je Wada po objavi za rusko atletiko zelo obremenjujočega poročila neodvisne komisije o sistematični uporabi dopinga med ruskimi atleti odločila ukrepati in je protidopinškemu laboratoriju v Moskvi odvzela licenco ter mu prepovedala delovati.

V enajstmesečni preiskavi so se dokopali do informacij, da je v sistematičnih zlorabah sodeloval tudi moskovski laboratorij, v katerem so po ukazu tedanjega direktorja Grigorija Ročenkova uničili skoraj 1417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz. V podkupovalni verigi in v spirali goljufij ter prikrivanja sledi naj bi si športniki z denarjem kupovali molk in pot na velika tekmovanja.

Vse to in poznejše ugotovitve so sprožile prepoved nastopa 118 ruskih športnikov in športnic na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, med njimi je bila celotna atletska reprezentanca, Rusi pa prav tako niso smeli tekmovati na paraolimpijskih igrah v Riu.

Rusijo je zaradi sistematične uporabe dopinga kazen doletela tudi pred lanskimi zimskimi olimpijskimi igrami, njeni športniki in športnice so lahko v južnokorejskem Pyeongchangu nastopali zgolj pod olimpijsko zastavo.

Loading...