kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najboljši potni list na svetu je nemški

Deli na:
Najboljši potni list na svetu je nemški

Foto: Getty Images

Nemčija se je uvrstila na prvo mesto na lestvici držav z najboljšimi potnimi listi, glede na to koliko držav je mogoče z njimi obiskati brez vizuma. Londonsko svetovalno podjetje Henley and Partners in Mednarodno združenje za zračni promet (ITA) sestavljata seznam od leta 2006 in Slovenija je letos na 12. mestu.

Nemški državljani lahko brez vizuma potujejo v 177 držav in ozemelj sveta. Na drugem mestu so Švedi (176), tretje pa si delijo Finci, Francozi, Italijani, Španci in Britanci (175).

ZDA so skupaj z Belgijo, Dansko in Nizozemsko na četrtem mestu (174), sledijo Japonska, Avstrija in Singapur na petem mestu (173), na šestem mestu pa so Kanada, Južna Koreja, Irska, Luksemburg, Norveška, Portugalska in Švica (172).

Slovenija je na 12. mestu skupaj z Malezijo in Liechtensteinom (164), pred njo pa so na primer Slovaška (165) ter Češka in Madžarska (167).

Na dnu je, kot že vse od leta 2010, Afganistan, katerega državljani lahko brez vizuma potujejo le v 25 držav in ozemelj. Le malce bolje gre državljanom Pakistana (29), Iraka (30), Somalije (31), Sirije (32) ter Kosova in Južnega Sudana (38).

Med državami, ki se najhitreje vzpenjajo po lestvici, je Vzhodni Timor, ki je z EU lani dosegel dogovor o odpravi vizumske obveznosti in se povzpel za 33 mest na 57. Kitajska je napredovala s 93. na 87. mesto, Hongkong pa nazadoval s 16. na 20. mesto.