Revija Reporter
Magazin

Nadal naskakuje neverjetno enajsti naslov v Parizu

STA

10. jun. 2018 5:55

Deli na:

V današnjem velikem finalu odprtega teniškega prvenstva Francije se bosta v Parizu pomerila Španec Rafael Nadal in Avstrijec Dominic Thiem. Nadal bo v dvoboju, ki se bo na osrednjem igrišču Roland Garrosa začel ob 15. uri, lovil že 11. pariško lovoriko, Avstrijec pa svojo sploh prvo na turnirjih velike četverice.

Izhodišči prvega in sedmega nosilca sta tako precej različni, status favorita ima seveda Nadal, toda Thiem je v karieri ob šestih porazih tekmeca že trikrat ugnal, tudi na peščenih turnirjih, letos v Madridu in lani v Rimu.

Do finala je Thiem prišel po zmagi nad presenetljivim polfinalistom Italijanom Marcom Cecchinatom, Nadal pa je bil boljši od Argentinca Juana Martina Del Potra.

Nadal ima v svoji bogati zbirki zmag že 16 naslovov najboljšega na turnirjih za grand slam, pariški pesek pa je njegovo najljubše prizorišče, saj ima na Roland Garrosu že deset zmag. V današnjem finalu, svojem že 24. na štirih največjih tekmovanjih na svetu, bo to številko skušal povečati na 11. Če mu bo uspelo, bo tudi izenačil rekord Margaret Court po številu zmag na enem prizorišču, Avstralka jih je toliko zbrala na domačem tekmovanju med letoma 1960 in 1973.

Thiem bo lahko neobremenjeno lovil prvo veliko zmago, že zdaj pa je končal dolgo avstrijsko sušo, saj je postal prvi Avstrijec po Thomasu Mustru leta 1995 v finalu enega od turnirjev velike četverice. Z zmago pa bi postal tudi šele drugi tenisač te države s prestižnim uspehom.