900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Krafta le še nekaj točk loči od osvojitve velikega kristalnega globusa

Deli na:
Krafta le še nekaj točk loči od osvojitve velikega kristalnega globusa

Foto: Bobo

Avstrijec Stefan Kraft je z zmago na prvi posamični tekmi finala svetovnega pokala na letalnici v Planici storil odločilni korak k osvojitvi velikega kristalnega globusa.

Njegov edini tekmec, Poljak Kamil Stoch, je bil peti; pred tekmo je Kraft pred njim vodil le za 31 točk, pred zadnjo nedeljsko posamično tekmo pa ima že 86 točk prednosti.

"Uspelo mi je zmagati, prikazal sem dobre polete in sem zelo zadovoljen. Danes sem storil velik in mogoče odločilni korak k osvojitvi velikega globusa. Veliko prednost imam pred tekmo v nedeljo. Toda dokler ni konec, se je treba boriti. Kamil Stoch je eden najboljših v zgodovini svetovnega pokala in ga zelo cenim, zato je dvoboj za veliki globus z njim še toliko bolj zanimiv. Želim si, da bi bili uspešni tudi na ekipni tekmi, in da bi užival še v zadnjih dveh dnevih sezone," je po svoji sedmi zmagi v sezoni dejal Kraft.

Slovenci so bili daleč od izidov preteklih let. Najboljši je bil trikratni zmagovalec Planice Peter Prevc na 10. mestu (429,8 točke, 218,5, 226 m). Njegov najmlajši brat Domen Prevc je bil 20. (405,6 točke, 212 m, 229 m), Anže Semenič 21. (404,2; 229,5, 221 m), Jernej Damjan 22. (401,4; 217,5, 221 m) in Jurij Tepeš 26. (392,4; 214,5, 217 m). V prvi seriji je izpadel Tilen Bartol, ki je tekmo končal na 38. mestu.


Stoch bi moral v nedeljo zmagati, če bi želel osvojiti skupni seštevek pokala, ob tem pa bi moral biti Kraft nižje od 16. mesta. Dvakratni svetovni prvak Kraft je tik pred zmago tudi v seštevku poletov. Zbral je 345 točk in teoretično ga lahko prehiti le še Nemec Andreas Wellinger, ki po današnjem drugem mestu zaostaja že za 92 točk.

"Planica je vse bližje temu, da postane moja najljubša letalnica. V Planici hitro veš, da boš poletel daleč, v Vikersundu tega dolgo ne občutiš. Današnjim poletom ne morem kaj veliko dodati. Upam, da bomo z nemško vrsto uspešni tudi v soboto na ekipni tekmi ter da bom užival tudi v nedeljo ter si s tem polepšali zaključek sezone," pa je dejal Wellinger.

Njegov rojak Markus Eisenbichler je s tretjim mestom prišel prvič med trojico v poletih. "Res je lepo, da sem na stopničkah, ki so moje prve na letalnicah. Izjemen občutek je in nekaj posebnega. Vseh občutkov, kaj se je danes zgodilo, še nisem niti uspel strniti. Gotovo od mene ni nihče pričakoval boj za prva tri mesta, vse sem presenetil. Sam si želim, da bi bili na stopničkah tudi na sobotni ekipni tekmi, ko se bodo zanje po pričakovanjih potegovali tudi Avstrijci, Norvežani in Slovenci," je povedal Eisenbichler na novinarski konferenci v kletnem delu muzejske stavbe ob letalnici bratov Gorišek.

Nato se je novinarjem pridružila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in pozdravila predstavnike sedme sile. Ob njej je bila tudi smučarska skakalka Katja Požun, župan Kočevja Vladimir Prebilič pa je nato vse povabil na pojedino domačih dobrot iz kočevske regije, ki so jo pripravili v Planici.