mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Rožniku bodo podelili kresnika: prireditev je le za povabljence

Deli na:
Na Rožniku bodo podelili kresnika: prireditev je le za povabljence

Foto: Bobo

Na Rožniku bodo nocoj naznanili, kdo bo dobitnik 30. nagrade časopisne hiše Delo kresnik za najboljši roman minulega leta. V peterici finalistov so romani Sebastijana Preglja, Suzane Tratnik, Veronike Simoniti, Branka Cestnika in Jiržija Kočice. Podelitve se lahko zaradi ukrepov udeležijo le vabljeni, drugim je namenjen spletni prenos.

Sebastijan Pregelj je letos med finalisti za kresnika že četrtič, tokrat z romanom V Elvisovi sobi (Goga), ki je hommage pisateljevemu otroštvu. Med peterico finalistov sta bili že tudi Suzana Tratnik in Veronika Simoniti. Prva je tokrat v naboru z romanom Norhavs na vrhu hriba (Cankarjeva založba), ki prinaša zgodbo o samoti, samoiskanju, uporu in ljubezni, podano skozi oči glavne junakinje Ariane, druga pa z delom Ivana pred morjem (Cankarjeva založba). Ta bralca z vzporednimi zgodbami različnih generacij ene družine sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami.

Cestnik in Kočica pa sta se v finale uvrstila z leposlovnima prvencema. Cestnik za roman o prihodu krščanstva na Ptuj Sonce Petovione (Celjska Mohorjeva družba), Kočica pa je žirijo prepričal z romanom Izvirnik (Mladinska knjiga), v katerem obravnava najslavnejšo umetnino 20. stoletja: pisoar Fontana.


Ob letošnji bližnji 30. podelitvi nagrade kresnik za roman leta so pri časopisni hiši Delo razglasili tudi najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. Žirija je odločila, da priznanje podeli romanu To noč sem jo videl Draga Jančarja.

O zmagovalki oziroma zmagovalcu bo drevi odločala petčlanska žirija, ki ji predseduje Delova novinarka Mimi Podkrižnik, v njej pa so še Alen Albin Širca, Peter Svetina, Mateja Komel Snoj in Anja Mrak. Vse, ki si dogodka ne želijo zamuditi, na Delu vabijo k spremljanju neposrednega prenosa prireditve na spletni strani časnika z začetkom ob 19.45.

Lani je kresnika prejela Bronja Žakelj za roman Belo se pere na devetdeset.