Steven Bouquet Svet24.si

Ubil devet mačk in jih sedem poškodoval. Sedel ...

kitajska, covid-19, koronavirus, nandžing Svet24.si

Nov izbruh na Kitajskem, največji po Wuhanu

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

glamping, nomad\'s-pad, grand-canyon Odkrito.si

Pozabite na lesene utice, to je pravi GLAMping...

Lucia Glavich Mandarić, na granici, Šverc komerc Njena.si

Ivana (Šverc komerc) navdušila s fotko zgoraj ...

Magazin

Na prvem ocenjevanju piva v ospredju slovenska odličnost

Deli na:
Na prvem ocenjevanju piva v ospredju slovenska odličnost

Prvo senzorično ocenjevanje piva - Foto: GZS

Na novinarski konferenci je GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij predstavila prvo senzorično ocenjevanje piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS). Gre za pomembno aktivnost akcijskega načrta strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA s področja trajnostne pridelave hrane.

Namen organizacije prvega senzoričnega ocenjevanja piva je bila seznanitev z razkošnostjo neverjetnih slovenskih piv in odličnost senzoričnega mojstrstva. Pomembna aktivnost izvajanje akcijskega načrta SRIP HRANA in projekt sodelovanja med partnerji SRIP HRANA za namene razvoja sektorja pivovarstva Slovenije je uvajanje novejše tehnike in tehnologije varjenja piva. Na letošnji razpis SRIP HRANA se je odzvalo kar 20 pivovarjev s cele Slovenije, pri čemer so prijavili 43 vzorcev piva.

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, tudi v vlogi koordinatorke SRIP HRANA, je ob tej priložnosti povedala: »Cilj SRIP HRANA je med drugim spodbujanje sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami, raziskovalnimi centri in gospodarstvom ter osredotočanje na sektorske izzive. S prvim senzoričnim ocenjevanjem smo pristopili k skupinski promociji in k izpostavitvi najboljših med zelo dobrimi. Kakovost končnih izdelkov je resda v ospredju, ne pozabimo pa na glavno sporočilo Združenja slovenskih pivovarjev, ki se nanaša na tudi zmerno, odgovorno in kulturno uživanje piva.« Ob tem je še omenila, da Pivovarski sektor izkazuje veliko zanimanja za to, da se hitro opomorejo po epidemiji Covid-19.


Bojan Cizej, direktor IHPS je dodal: »Veseli nas, da smo v sodelovanju z GZS-ZKŽP v okviru aktivnosti strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA, izvedli 1. senzorično ocenjevanje slovenskih piv za znak odlične kakovosti.« Kot je poudaril, želijo predstaviti in nadgraditi tista piva, ki so v tekočem letu pokazala največjo odličnost senzoričnega mojstrstva. To pa se jim zdi še posebej pomembno v času, ko se njihovi pivovarji ob skoraj 12-mesečnem brezdelju soočajo z velikimi težavami pri preživetju.

Mag. Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec je povedal, da je bil njihov namen postati prestolnica slovenskega pivovarstva že od začetka Fontane piv Zeleno zlato. Ob tem je še omenil, da so se letos odločili povezati svojo promocijsko zgodbo in najžlahtnejše mikro pivovarje ter jim pomagati prebroditi težave po daljšem zaprtju te gospodarske dejavnosti.

Razglasitev letošnjih nagrajenih piv in podelitev znaka Pivo odlične kakovosti 2021 bo potekala v Žalcu, 18. junija 2021 ob 18.uri, na prizorišču Fontane Zeleno zlato.

Loading...