stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Dunaju odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica

Deli na:
Na Dunaju odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica

Fotografija je simbolična - Foto: Bobo

V slovenskem znanstvenem in kulturnem središču Korotan na Dunaju so v petek ob prisotnosti ministra za Slovence po svetu Petra Jožefa Česnika odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica, ki bo prve goste sprejela že danes. "Lipica je svetovni pojem. Lipicanec pa ni samo konj, ampak simbol konjereje," je ob tej priložnosti dejal Česnik.

Slovesnega dogodka se je na Dunaju udeležilo več slovenskih predstavnikov. Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je direktorju Korotana Antonu Levstku čestitala za pobudo za poimenovanje sob po znanih Slovencih in dediščini Slovenije.

Na dogodku je bilo govora tudi o tem, da bosta Kobilarna Lipica in lipicanec prihodnje leto praznovala 440. obletnico. Ob tej priložnosti bo lipiški hotel Maestoso dobil novo podobo. Hkrati bosta prenovljena tudi bazenski in welness kompleks, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica Marko Drofenik, ki se je odprtja sobe udeležil skupaj z direktorjem holdinga Matejem Osetom.

Na Dunaju sta se mudila tudi župan Občine Sežana David Škabar in član nadzornega sveta holdinga, sicer kamnoseški mojster, Jernej Bortolato, ki je predstavil Kras s kamnoseškimi izdelki.

Študentski dom in hotel Korotan je zasnoval arhitekt Boris Podrecca, podobo sobe, posvečene lipicancu, pa arhitekt Edi Koraca, ki je zasnoval tudi sobe, posvečene glasbeniku Hugu Wolfu, čebelarju Antonu Janši, pravniku, sociologu, politiku in pedagogu Andreju Gosarju ter književniku Ivanu Cankarju.

Fotografije za opremo sobe, posvečene lipicancu in Lipici, so delo priznanega fotografa Joca Žnidaršiča.

Cankarjeva soba je prve goste sprejela na začetku decembra, lipicancu in Lipici posvečena soba pa bo prve goste sprejela že danes. V prihodnjih letih naj bi sobo v Korotanu dobil tudi urbanist Maks Fabiani.