irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

profimedia-0586058472 Svet24.si

Vroča Elizabeth Hurley gola na snegu

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

sanja grohar z družino Njena.si

Sanja Grohar v hudih bolečinah

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Magazin

Na Dunaju odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica

Deli na:
Na Dunaju odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica

Fotografija je simbolična - Foto: Bobo

V slovenskem znanstvenem in kulturnem središču Korotan na Dunaju so v petek ob prisotnosti ministra za Slovence po svetu Petra Jožefa Česnika odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica, ki bo prve goste sprejela že danes. "Lipica je svetovni pojem. Lipicanec pa ni samo konj, ampak simbol konjereje," je ob tej priložnosti dejal Česnik.

Slovesnega dogodka se je na Dunaju udeležilo več slovenskih predstavnikov. Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je direktorju Korotana Antonu Levstku čestitala za pobudo za poimenovanje sob po znanih Slovencih in dediščini Slovenije.

Na dogodku je bilo govora tudi o tem, da bosta Kobilarna Lipica in lipicanec prihodnje leto praznovala 440. obletnico. Ob tej priložnosti bo lipiški hotel Maestoso dobil novo podobo. Hkrati bosta prenovljena tudi bazenski in welness kompleks, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica Marko Drofenik, ki se je odprtja sobe udeležil skupaj z direktorjem holdinga Matejem Osetom.

Na Dunaju sta se mudila tudi župan Občine Sežana David Škabar in član nadzornega sveta holdinga, sicer kamnoseški mojster, Jernej Bortolato, ki je predstavil Kras s kamnoseškimi izdelki.

Študentski dom in hotel Korotan je zasnoval arhitekt Boris Podrecca, podobo sobe, posvečene lipicancu, pa arhitekt Edi Koraca, ki je zasnoval tudi sobe, posvečene glasbeniku Hugu Wolfu, čebelarju Antonu Janši, pravniku, sociologu, politiku in pedagogu Andreju Gosarju ter književniku Ivanu Cankarju.

Fotografije za opremo sobe, posvečene lipicancu in Lipici, so delo priznanega fotografa Joca Žnidaršiča.

Cankarjeva soba je prve goste sprejela na začetku decembra, lipicancu in Lipici posvečena soba pa bo prve goste sprejela že danes. V prihodnjih letih naj bi sobo v Korotanu dobil tudi urbanist Maks Fabiani.

Loading...