stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leto dni po 10 milijonski dokapitalizaciji Kobilarne Lipica beležijo minus

Deli na:
Leto dni po 10 milijonski dokapitalizaciji Kobilarne Lipica beležijo minus

Fotografija je simbolična. - Foto: Karin Potočnik

Lani je država prestrukturirala Kobilarno Lipica. Iz javnega zavoda so naredili holding, dali v Holding 10 milijonov evrov in upali na najboljše, se pravi, da se bodo končno začeli zlati časi tega skoraj 440 let starega turističnega bisera, ki je zadnja leta v medijih prisoten predvsem po dolgovih, poginulih lipicancih, plesnivi hrani za konje in podobno.

Da bi šlo družbi še boljše je holding ustanovil še podjetje Kobilarna Lipica d.o.o., ki bi morala prevzeti javno službo. Lani pred preoblikovanjem zavoda v holding je kobilarna ustvarila nekaj plusa in s temi dobrimi 46 tisočaki so pokrili del izgub iz preteklih let. Letos, se pravi eno leto po izdatni finančni injekciji, so pridelali za slabih 166 tisočakov izgube.

Razlog za slabše poslovanje naj bi bilo ravno preoblikovanje podjetja, ki je danes v 100-odstotni državni lasti. Ob tem dodajmo, da so tudi letos od države prejeli denar. Za delovanje javne službe (vzreja konj, konjeništvo) so dobili dobre 3,8 milijona evrov. Holding, ki skrbi za trženje in turistični del, pa je na račun države zaslužil malo manj kot 185 tisoč evrov.

Spremembe zaradi sprememb?

Prihodnje leto bo praznovanje 440-letnice ustanovitve Kobilarne Lipica, ki jo je ustanovil avstrijski nadvojvoda Karel II. Načrtov imajo veliko, seveda je njihov cilj razvoj in večje število turistov, a glede na to, da so že prvo leto pridelali izgubo in to prav zaradi prestrukturiranja, je vprašanje kakšna je prihodnost Lipice.



Ob visokem jubileju načrtujejo otvoritev prenovljenega hotel Maestoso. S štirimi zvezdicami superior, 139 sobami, petimi kongresnimi dvoranami, notranjim in zunanjim bazenom ter kreativno zasnovanim velnes centrom bo sledil značilnostim Krasa in lipiške tradicije ter najsodobnejšim svetovnim trendom.

Kot pravijo odgovorni v Lipici bo hotel po prenovi ponujal unikaten ambient, vse do 30. decembra pa je odprto javno naročilo za izbor izvajalca prenove in dograditve hotela. Kmalu bodo preko portala javnih naročil iskali še  izvajalca za prenovo bazenskega in velnes kompleksa.

In kdaj bodo turisti lahko prenočevali, jedli ali zgolj pili kavo v hotelu? »Naš načrt je, da se hotel prenovi v najkrajšem možnem roku,« je nedavno dejal direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset.

Poudarimo, država je odločena, da mora ta kraška znamenitost za vsako ceno ostati v državnih rokah, se pravi, da za vstop zasebnika, kot denimo v Postojnski jami ni prostora. Pri čemer bi lahko bila po mnenju mnogih Lipica prav tako uspešna destinacija kot jama s človeškimi ribicami po tem, ko jo je prevzel Marjan Batagelj. Slednji je glede Lipice že pred leti dejal, da je tam tako kot je, ker se mora vedno vse spremeniti, da se nič ne spremeni. In tudi zadnje spremembe kažejo, da to drži.