kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mok danes izbira prireditelja ZOI 2026

Deli na:
Mok danes izbira prireditelja ZOI 2026

Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo na današnji prvi generalni skupščini po selitvi na nov sedež v Lozani v Švici izbral prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2026. Za organizacijo se potegujeta Švedska s Stockholmom in Arejem in Italija z Milanom in Cortino d'Ampezzo.

V nedeljo so po svetu obeležili olimpijski dan, danes pa bo generalna skupščina Moka med Italijo in Švedsko izbrala prireditelja zimskih olimpijskih iger, ki bodo potekale med 6. in 22. februarjem 2026.

Za igre se je sprva trlo možnih kandidatov. A so od kandidatur odstopili tako Kanada s Calgaryjem, Turčija z Erzurumom, Japonska s Sapporom, Avstrija z Gradcem in Švica s Sionom.

V igri sta tako samo dve kandidaturi, ki sta po ocenah Moka obe v skladu z načrti olimpijskega gibanja o ekonomsko vzdržnih, trajnostno usmerjenih in okoljsko osveščenih prirediteljih.

Kljub temu pa notranja vprašanja v obeh državah kandidatkah povzročata nekaj skrbi olimpijski družini, saj na Švedskem v javnosti ni izrazite podpore organizaciji iger, Italija pa se že nekaj let sooča z javnofinančnimi težavami.

Leta 2022 bodo igre v Aziji, na Kitajskem, čez dobrih šest let in sedem mesecev pa se bodo najboljši zimski olimpijski športniki znova zbrali v Evropi.