palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ministrstvo za kulturo je začetek epidemije izkoristilo za deložacijo nevladnikov iz Metelkove

Deli na:
Ministrstvo za kulturo je začetek epidemije izkoristilo za deložacijo nevladnikov iz Metelkove

Metelkova 6 - Foto: Google Street View

Na prvi dan razglasitve epidemije so nevladne organizacije, ki najemajo prostore Metelkove 6, dobile priporočeno pismo v katerem jim Ministrstvo za kulturo RS sporoča, da jih meče na cesto," je na Facebooku sporočil Inštitut 8. marec in ob tem objavol dopis ministrstva.

Po utemeljitvi ministrstva je stavba "zaradi dotrajanosti nevarna za najemnike oz. brezplačne uporabnike in mimoidoče". Ministrsvo stavbo potrebuje, saj jo bo obnavljalo, zato jo želi izprazniti, piše v dopisu. Nevladnikom zato predlaga, da se sporazum o brezplačni uporabi prostorov razveže, od njih pa pričakuje, da se bodo izselili do 31. januarja 2021.

Nevladnim organizacijam, ki se s tem ne bodo strinjale, ministrstvo sporoča, da jih bo deložiralo s pomočjo sodišča in na njihove stroške.

V prostorih na Metelkovi ob Inštitutu 8. marec med drugim delujejo društvo Škuc, Mirovni inštitut, društvo Maska, SLOGA, NSK (Laibach in IRWIN), Mesto žensk, Pravno-informacinski center nevladnih organizacij, SCCA LJubljana, Plesni teater, ….

Po podatkih Teje Reba iz Mesta žensk na omenjenem naslovu deluje okrog 17 nevladnih organizacij. Kot je povedala za STA, v dopisu, ki jim ga je poslalo ministrstvo kot upravljavec stavbe, ki je razglašena za javno infrastrukturo na področju kulture, ni obrazloženo, zakaj se morajo izseliti, razen navedbe, da je stavba zaradi dotrajanosti nevarna za najemnike oziroma uporabnike in mimoidoče, ter da bodo v primeru, da sporazuma ne podpišejo, s pravnim procesom uveljavljali svojo pravico.