Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Milijon dolarjev nagrade za prvega, ki bo dočakal 123 let

Deli na:
Milijon dolarjev nagrade za prvega, ki bo dočakal 123 let

Foto: Reuters

Moldavski poslovnež, multimilijonar Dmitry Kaminskiy je navdušen nad dolgoživostjo, in to tako zelo, da ponuja nagrado milijon dolarjev prvemu, ki bo dočakal 123 let. Tudi sam sanja, da bo živel večno. Za najstarejšo osebo na svetu trenutno velja 115-letna Američanka Jeralean Talley (foto).

Kaminskiy upa, da bo njegova nagrada sprožitelj nove generacije superstoletnikov, to je tistih, ki so starejši od 110 let. Kot je pojasnil, je namreč namen nagrade, da nekateri med njimi v želji po še daljšem življenju zavzamejo nekoliko bolj kompetitivno držo.

Kaminskiy, ki dela v podjetju Deep Knowledge Ventures v Hongkongu, ni prvi, ki je izrazil interes za podaljševanje pričakovane življenjske dobe. Po poročanju britanskega časnika Daily Mail, je t. i. znanost o dolgoživosti področje, s katerim se ukvarjajo številna podjetja, med njimi Googlov Calico, povzema makedonska tiskovna agencija MIA.

Po mnenju ameriškega gerontologa Aubreya de Greya ima človeštvo 50 odstotkov možnosti, da v prihodnjih 25 letih staranje spravi pod odločilno raven zdravstvenega nadzora. Prav zaradi obsega raziskav in študij o dolgoživosti Kaminskiy upa, da bodo ljudje, ki doživijo 150 let, kmalu postali merilo.

Moldavski bogataš tokrat svojega denarja ni prvič stavil na dolgoživost. Januarja se je v medijih pojavil zaradi stave z doktorjem Alexom Zhavoronkovom iz podjetja Insilico Medicine, ki se ukvarja z ukrepi proti staranju. Stavila sta, kdo izmed njiju bo živel dlje od 100 let, in sicer za milijon dolarjev v delnicah.

"Tekmovanja iz dolgoživosti bi bila lahko dober način za boj proti psihološkemu in biološkemu staranju," je takrat ocenil Zhavoronkov. "Upam, da bova sprožila trend," je dodal.