mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Med 35 živimi sorodniki Leonarda tudi režiser Franco Zeffirelli

Deli na:
Med 35 živimi sorodniki Leonarda tudi režiser Franco Zeffirelli

Foto: Arhiv Reporterja

Raziskava umetnostnega zgodovinarja in direktorja da Vincijevega muzeja Alessandra Vezzosija ter zgodovinarke Agnese Sabato je pokazala, da danes živi 35 sorodnikov renesančnega umetnika in znanstvenika Leonarda da Vincija. Med njimi je tudi priznani italijanski režiser in politik Franco Zeffirelli, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Izsledke raziskave sta Vezzosi in Sabatova predstavila v četrtek, v sklopu dogodka Leonardo živi, ki so se ga nekateri še živeči člani Leonardove rodbine po veji umetnikovega očeta Piera tudi udeležili.

Največje presenečenje je bilo odkritje, da je med Leonardovimi sorodniki tudi priznani italijanski filmski, operni in televizijski režiser, scenarist in politik Gianfranco Corsi, bolj znan z umetniškim imenom Franco Zeffirelli. Režiser je sin Ottorina Corsija, ki se je rodil in je tudi nekaj časa živel v mestu Vinci, in vnuk Olinta Corsija, ki velja za enega bolj priznanih prebivalcev Vincija v 19. stoletju.

Po virih Vezzosija in Sabatove sta se družini Corsi in da Vinci povezali leta 1794 po poroki Michelangela di Tommasa Corsija in Terese Alessandre Giovanne di Ser Antonio Giuseppe Da Vinci, ki je bila v neposrednem sorodstvu z Leonardovim očetom Pierom, je povzela Ansa.

Umetnik in znanstvenik Leonardo nikoli ni imel otrok, zato raziskava potomcev po njegovi veji ni bila mogoča. Prav tako so bili njegovi posmrtni ostanki izgubljeni med verskimi vojnami v 16. stoletju, tako da tudi pot preko njegovega DNK ni bila mogoča. Vezzosi je razkril, da so ju do izsledkov raziskave pripeljali predvsem raznovrstni dokumenti iz Italije, Francije in Španije.

Izsledki so izredno presenetili tudi nekatere prebivalce mesta Vinci, ki so o tem, da so sorodniki slovitega Leonarda da Vincija, izvedeli le nekaj dni pred četrtkovim uradnim razkritjem.

Giovanni Calosi, eden od njih, je za časnik La Stampa povedal, da mu je mati Dina omenjala dokumente in pisma, ki si jih lahko prebral le s pomočjo ogledala. S tem se je navezal na Leonardovo navado, da je svoje zabeležke pisal zrcalno. "Tem dokumentom nismo nikoli dali velikega pomena. Mislili smo, da gre zgolj za legendo," je presenečen dodal.

Vezzosi je že v ponedeljek povedal, da imajo odkritja tudi znanstveno težo, saj ponujajo možnost, da bi se dokopali do da Vincijevega DNK zapisa. A to bo tema drugega mednarodnega kongresa, ki se ga bodo udeležili znanstveniki, biologi in antropologi, s katerimi so se že povezali, je tedaj razkril.