benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mazejeva prva zvezdnica SP; kako bo odgovorila Shiffrinova?

Deli na:
Mazejeva prva zvezdnica SP; kako bo odgovorila Shiffrinova?

Foto: Reuters

Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v ameriškem Beaver Creeku osvojila dve zlati in srebrno medaljo, dve prvi mesti na domačem smučišču pa je pričakovala izkušena Lindsey Vonn, ki je ostala pri eni bronasti medalji. Pred današnjim veleslalomom in sobotnim slalomom so oči gostiteljev SP uperjene v mlado domačinko Mikaelo Shiffrin.

Enaintridesetletna Mazejeva je lani v Sočiju osvojila olimpijska naslova v veleslalomu in smuku. Na tem SP se je v slednji disciplini že ovenčala z zlatom, predsednik Mednarodne smučarske zveze Gianfranco Kasper pa ji je nadel še zlato medaljo po kombinaciji in srebrno po superveleslalomu.

Mazejeva je imela po ponedeljkovem kombinacijskem zmagoslavju dovolj časa z premor, terapije bolečega kolena in treninge, saj je izpustila torkovo ekipno tekmo, sreda pa je za večino na prvenstvu prosta. Tako bo lahko prepričljivo vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala še lažje napadla progo v disciplini, v kateri ima največ medalj na velikih tekmovanjih. Poleg olimpijskega naslova je bila na zadnjih treh SP vedno najmanj druga, leta 2011 pa je posegla po zlatu.

Devetnajstletna Shifrrinova, domačinka iz Vaila, je najuspešnejša slalomistka zadnjih sezon. Je aktualna olimpijska in svetovna slalomska prvakinja, vse boljša pa je tudi v veleslalomu; šesta in peta je bila na zadnjih velikih tekmovanjih, SP in OI. Svojo tekmovalno pot na tem SP je začela na ekipni tekmi, kjer pa ekipi ZDA ni uspelo priti v zaključne boje za kolajne.

Vonnova, ki je prejšnji teden v njenih hitrih disciplinah posegla le po tretjem mestu v superveleslalomu, peta je bila v smuku, v kombinaciji pa je v ponedeljek v slalomu odstopila, ima danes zadnjo priložnost, da poseže v sam vrh. V zadnjih dveh sezonah je imela veliko težav s poškodbami kolena, malo je nastopala in je manjkala tudi na OI v Sočiju.

V tej zimi ji je uspela izjemna vrnitev in je postala tekmovalka z največ zmagami v zgodovini svetovnega pokala (64). Štirikratna dobitnica velikega kristalnega globusa pa na OI in SP ni dosegla požela take slave, kot v pokalu, kjer je osvojila tudi 13 malih kristalnih globusov. Iz SP je doslej prinesla dve zlati medalji, za smukaško in superveleslalomsko zmago leta 2009, olimpijska prvakinja pa je bila le leta 2010 v smuku.

Na prejšnjem SP leta 2013 v Schladmingu je veleslalomski naslov osvojila Francozinja Tessa Worley pred Tino Maze in Avstrijko Anno Fenninger. Slednja ima na tem prvenstvu že zmago, drugo in četrto mesto in je za Mazejevo druga najuspešnejša. Tudi lani na OI v Sočiju jo je prehitela le Tina Maze, bron pa je osvojila Nemka Viktoria Rebensburg.

V veleslalomskem seštevku svetovnega pokala po štirih tekmah vodi Avstrijka Eva-Maria Brem (270) pred rojakinjo Fenningerjevo (242), Shiffrinovo (226) in Švedinjo Saro Hector (219), peta pa je Mazejeva (195). V tej zimi so v veleslalomih zmagale v Söldnu skupaj Fenningerjeva in Shiffrinova, v Aspnu Bremova, v Aareju Mazejeva, v Kütaiju pa Hectorjeva.