zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Maščevalci do zgodovinskega rekorda: 1,2 milijarde dolarjev zaslužka v petih dneh

Deli na:
Maščevalci do zgodovinskega rekorda: 1,2 milijarde dolarjev zaslužka v petih dneh

Maščevalci: Zaključek podirajo rekorde v zaslužku. - Foto: Marvel

Znanstvenofantastična akcijska pustolovščina Maščevalci: Zaključek je v premiernem koncu tedna predvajanja na globalni ravni zabeležil rekordnih 1,2 milijarde dolarjev prihodkov. Dvaindvajseti celovečerec v okviru Marvelove superjunaške filmske franšize je s tem podrl rekord v zgodovini filma, ki ga je lani postavil prav njegov predhodnik.

Lanski Maščevalci: Brezmejna vojna so na prvi konec tedna predvajanja na globalni ravni ustvarili 640 milijonov dolarjev prihodkov, letošnje nadaljevanje je to vsoto praktično podvojilo. In podatki za ta konec tedna še niso popolni, poudarjajo v ekipi portala BoxOfficeMojo, ki se ukvarja z zbiranjem podatkov o zaslužkih filmov.

Omenjeni dvojici po zaslužku na premierni oziroma otvoritveni konec tedna - ta zajema obdobje od dneva premiere do vključno prve nedelje po premieri - do petega mesta sledijo Hitri in drzni 8 (2017), Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015) in Jurski svet (2015).


Letošnji Maščevalci se z 1,2 milijarde dolarjev prihodkov obenem že uvrščajo tudi na 18. mesto lestvice največjih filmskih zaslužkarjev nasploh. Na tej kraljuje Avatar (2009), ki je na globalni ravni v celotni dobi predvajanja prinesel 2,8 milijarde dolarjev, sledita mu Titanik (1997) in že omenjena Vojna zvezd: Sila se prebuja.

Filmska franšiza po stripovskih superjunakih pod okriljem ameriške založbe Marvel Comics, poimenovana Marvel Cinematic Universe (MCU), se je začela leta 2008 s filmom Iron Man, do letošnjega leta pa je Marvel Studios v treh fazah nanizal že 22 celovečernih filmov. Franšiza sicer poleg celovečercev zajema tudi druge vsebine, kot so npr. stripi in televizijske serije.

Glavni junaki sklepnega dela Maščevalcev in tudi celotnega Marvelovega univerzuma so Iron Man (igra ga Robert Downey Jr.), Stotnik Amerika (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Črna vdova (Scarlett Johansson), Stotnica Marvel (Brie Larson) in drugi, ki se v filmu Maščevalci: Zaključek spopadejo z mogočnim Thanosom (Josh Brolin).