Revija Reporter
Magazin

Martin Strel: Leonardo DiCaprio in Michael Phelps bi rada plavala z mano

Gašper Petovar
1.009

11. jul. 2021 20:00

Deli na:

Plavalec Martin Strel

Primož Lavre

O Martinu Strelu že nekaj časa ni bilo prav veliko slišati. Pred kratkim pa je ponovno opozoril nase s plavanjem po Muri. 30 kilometrov za 30 let samostojne države. Mnogi so ob omenjenem plavanju zgolj skomignili z rameni ali pa Strelovo simbolno dejanje prezrli. Nič novega. Nas pa je vendarle zanimalo več in smo ga obiskali med treningom v znanem ljubljanskem kopališču.

Naš ultramaratonski plavalec je v intervjuju, ki ga lahko preberete v novi številki Reporterja razkril marsikaj. Med drugim zakaj se je odločil za plavanje po Muri ob okrogli obletnici osamosvojitve.



67-letnik je med drugim napovedal daleč največji plavalski podvig do zdaj. Plaval bo okrog sveta. Pojasnil je kako potekajo priprave na podvig, kdaj bo skočil v vodo, kako dolgo naj bi plaval okoli sveta, koliko držav bo obiskal. Razkril je celo nekaj slavnih imen, ki naj bi kakih 100 metrov na začetku preplavali skupaj z njim. »Da bo šov še večji« pojasni.

Pojasnil nam je zakaj se tako dobro počuti v ZDA kjer si je ustvaril dom in se v Slovenijo vrača zgolj v poletnih mesecih. S čim se preživlja v ZDA? Kakšen status ima čez lužo? Kakšen je odnos Američanov do njega? Na vsa ta vprašanja je brez zadržkov odgovoril za novi Reporter.

Razgovoril se je tudi o Slovencih in odnosu našega naroda do njega. Večkrat je bil namreč zasmehovan, njegovi podvigi pa sprejeti z zadržki. »Še zadnjič mi je nekdo rekel: 'Saj tam v Amazonki, so te 10 kilometrov peljali z avtom', pa sem se samo prijel za glavo. Kaj mu ni jasno. Tam ni ceste, tam ni nič, samo džungla. Strel pove kako se je počutil ob tem, pa tudi, če ljudem, ki so se iz njega celo javno norčevali kaj zameri.

Vprašali smo ga tudi o njegovem sodelovanju v oddaji legendarnega ameriškega ilustratorja Stana Leeja, ki je z Jackom Kirbyem in Stevom Ditko ustvaril številne stripovske super junake, med drugim Spider-Mana, može X, Iron-mana in mnoge druge. »Poimenovali so me Fish Nan oziroma človek riba« z nasmehom pove, ko govori o sodelovanju z Leejem.

Spregovoril pa je seveda o njegovem filmu, ki ga je pravzaprav proslavil po vsem svetu in je bil posnet med njegovim plavanjem po Amazonki, ki so jo tudi po zaslugi Martina Strela med njegovim plavanjem še enkrat izmerili in ugotovili, da je celo daljša od afriškega Nila. Intervju z Martinom Strelom v novem Reporterju odkrije še veliko drugih zanimivosti povezanih s tem dolenjskim plavalcem, ki redko koga pusti ravnodušnega.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24