32_7pot v 160gajsek darja Odkrito.si

Peklenske muke Darje Gajšek

harry meghan 1 Svet24.si

Bo otrok Meghan in Harryja novi rekorder v ...

psi-20. dober spanec Petisvet.si

Pes pri človeku zavoha raka, pa tudi ...

avtobus, ugrabitev, milano Svet24.si

Šolarji na ugrabljenem in zažganem avtobusu: ...

Tereza Hluskova Svet24.si

VIDEO: Lepotica v solzah pred kamerami: mislila, ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

maja nose Njena.si

Ljubezen po domače: Žalostna zgodba mamice Maje

Magazin

Mariah Carey se požvižga na kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji

Deli na:
Mariah Carey se požvižga na kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji

Foto: Reuters - Mariah Carey

Ameriška pop pevka Mariah Carey je v četrtek zvečer kot prva mednarodna zvezdnica nastopila v Savdski Arabiji, čeprav so jo številni pozivali, naj tega zaradi kršitev človekovih pravic v kraljevini ne stori. Na oder v obalni Džedi je stopila v dolgi črni obleki z bleščicami, lase je imela razkrite.

Savdska Arabija v zadnjih letih rahlja družbene omejitve, saj želi na ta način privabiti turiste in naložbe. Prizadevanja za družbene in ekonomske reforme vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman, njegov cilj pa je predvsem preusmeriti od nafte odvisno gospodarstvo kot drugim virom zaslužka. V ta okvir sodijo tudi bogate naložbe v zvezdniške oz. zabavne dogodke, kot je bil koncert Careyjeve, ter vnovična odprtja kinodvoran po 35-letni prepovedi.

A Savdska Arabija si je lani pridelala velik črn madež zaradi umora do oblasti kritičnega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu. Poleg tega je v državi za zapahi množica aktivistov za človekove pravice in pravice žensk.


Careyjevo so pred nastopom pozivali, naj na odru izrazi podporo zaprtim aktivistkam za pravice žensk, ki se po navedbah človekoljubnih organizacij soočajo z mučenjem in spolnim nadlegovanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa."Kot oboževalec Careyjeve bi rad videl, da bi na odru zaprosila za izpustitev moje sestre," je v odprtem pismu zapisal Valid al Hatlul, brat ene od zaprtih aktivistk. "Ta koncert je patetičen poskus pokazati, da država postaja tolerantnejša do žensk. A številne ženske v savdskih zaporih trpijo samo zaradi prizadevanj za boljšo obravnavo žensk," je dodal.

Večina žensk, ki so jih zaprli lani, je sodelovala v kampanji za pravico do vožnje vozil, ki so jo Savdijke junija lani tudi dobile, in za konec sistema moških varuhov, ki odločajo v imenu žensk.

Loading...