Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Marc Marquez ostaja vladar Austina

Deli na:
Marc Marquez ostaja vladar Austina

Foto: Instagram

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec tretje dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP. Na dirki v ameriškem Austinu je bil drugi njegov rojak Jorge Lorenzo (Yamaha), tretji pa Italijan Andrea Iannone (Ducati).

Marquez je z drugo letošnjo zmago po Argentini še povečal naskok v SP, kjer ima zdaj 66 točk. Delo mu je v Teksasu olajšal tudi italijanski tekmec Valentino Rossi, ki je kmalu po startu zdrsnil v zavoju in končal dirko brez uvrstitve, prvič na zadnjih 25 dirkah je Yamahin voznik tudi ostal brez uvrstitve med pet najboljših.

Tokrat dirka ni bila tako razburljiva kot tista v Argentini. A je imela spet osmoljenca, v tej vlogi se je, še enkrat povsem neprostovoljno in brez krivde, znašel Ducatijev voznik Andrea Dovizioso: tekmeci so ga že drugič v enem tednu zbili po tleh, v Argentini moštveni sotekmovalec Andrea Iannone, tokrat pa Hondin Španec Dani Pedrosa, ki je sredi dirke slabo ocenil zaviranje, zdrsnil po tleh in pri tem s seboj potegnil še Italijana.

A se Marquez za te težave tekmecev ni menil. Le na startu ni šlo vse gladko, ko se je nekaj zavojev še boril z Lorenzom, toda svetovni prvak je delal napake, ko se je prebijal v vodstvo, puščal preveč prostora v zavojih po zaviranjih in Marquez je bil kmalu trdno v vodstvu. Ko je nato karavana kmalu ostala brez Rossija, pozneje pa še brez Doviziosa, v paru pa sta padla tudi Cal Crutchlow in Bradley Smith, so se zadeve na vrhu umirile.

Marqueza ni bilo več mogoče ujeti, Lorenzo je bil trdno drugi, krivec Doviziosovega padca pred enim tednom Iannone pa je imel tokrat bolj trdne živce in je brez napake zdržal tudi v zadnjem zavoju, tako da si je privozil stopničke. Za njimi so se, a že s precejšnjim zaostankom, zvrstili še oba Suzukijeva dirkala Maverick Vinales in Aleix Espargaro, Scott Redding in Pol Espargaro.

"Vesel sem, da sem zmagal. Res mi je šlo dobro, poznam to dirkališče in mi res ustreza. Skratka, zelo dobro, najbolj pomembno pa je, da je tu novih 25 točk," je dejal Marquez, ki ostaja vladar tega dirkališča, tako v kvalifikacijah kot na dirkah, saj je v obeh primerih dobil vse štiri dosedanje izvedbe.

"Začel sem dobro, a sem imel težave z zavorami. Pozneje je bilo vse skupaj bolje, čeprav smo imeli vsi veliko težav s podlago, ki je bila zelo spolzka," pa je dirko ocenil Lorenzo.

Skupno je Marquez povečal naskok, zdaj ima 66 točk, Lorenzo je drugi s 45, Rossi po današnji ničli ostaja pri 33 in na tretjem mestu.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 so se na zmagovalni oder povzpeli Alex Rins, Sam Lowes in Johann Zarco ter Romano Fenati, Jorge Navarro in Brad Binder.

Naslednja dirka SP bo preizkušnja v Jerezu, kjer bo čez 14 dni na vrsti prva evropska dirka v sezoni 2016.