premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Maraaya v finalu Evrovizije

Deli na:
Maraaya v finalu Evrovizije

Foto: Reuters

Slovenski izbranec letošnjega evrovizijskega tekmovanja duet Maraaya se je s pesmijo Here For You uvrstil v finale tekmovanja za pesem Evrovizije. Na drugem predizboru so se v sobotni finale uvrstili še predstavniki Litve, Poljske, Švedske, Norveške, Črne gore, Cipra, Azerbajdžana, Latvije in Izraela.

Moto letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije je Gradimo mostove. Na drugem predizboru, kjer se je za nastop na finalu potegovalo 17 držav, so mostove gradili od Litve do Poljske.

Na slovenskem nastopu je ob Marjetki in Alešu Vovku alias Raayu na odru stala plesalka Lara v vlogi violinistke, medtem ko tri spremljevalne pevke - Karin Zemljič, Manca Špik in Nika Zorjan - niso bile vidne.

Predstavnika Litve, ki so ju združili v duet šele na nacionalnem izboru, sta prepevala o zaljubljenosti, poljub na usta med pesmijo pa jima je, kot kaže pomagal, da sta se uvrstila v finale.

Poljsko je zastopala Monika Kuszynska, ki jo je nesreča leta 2006 prikovala na invalidski voziček. Predstavnik Švedske, ki je že trikrat poskušal na nacionalnem izboru, letos pa mu je uspelo, je zapel pesem o upanju, podkrepljeno z vizualizacijo možička na odru.

Predstavnika Norveške sta se predstavila z balado, Črno goro je s pesmijo Adio zastopal 48-letni Knez. Predstavnik Cipra je s seboj v avstrijsko prestolnico prinesel deset parov očal, saj, kot pravi, ne vidi dalj od svojega nosa. Zapel je resno razmišljujočo pesem, s katero se je Ciper na evrovizijski oder vrnil po enoletnem premoru.

Predstavnik Azerbajdžana, ki je leta 2008 v Beogradu že stal na evrovizijskem odru, je zapel balado, polno patosa, za katero mora, kot je dejal, stati prepričljiv glas. Latvijo je s pesmijo, ki jo je napisala sama, zastopala Aminata. Izrael je na Dunaj poslal 16-letnega dijaka, zmagovalca resničnostnega šova, ki mu pravijo tudi izraelski Justin Timberlake, s skladbo Zlati deček.

Pesem predstavnice Portugalske, ki je zapela v svojem jeziku, je zaradi električne kitare dišala po rocku 80. let minulega stoletja. Rockerja po srcu sta bila tudi predstavnika Češke. Ta je sicer na tekmovanju za pesem Evrovizije letos sodelovala četrtič, a je imela v preteklosti smolo. Bila je že predzadnja in zadnja. V skladu z zgodovino njihovih dosežkov na Evroviziji je letošnja pesem nosila moto Upanje nikoli ne umre, a bo, kot kaže, Češka morala upati še naprej.

Prvi polfinale je bil v torek. Na njem so se v finale uvrstile Albanija, Armenija, Rusija, Romunija, Madžarska, Grčija, Estonija, Gruzija, Srbija in Belgija.

Na sobotnem finalu bodo poleg izbrancev obeh predizborov nastopili predstavniki velikih pet, ki največ prispevajo v evrovizijski proračun - Velika Britanija, Francija, Italija, Španija in Nemčija -, lanskoletna zmagovalka Avstrija ter Avstralija, ki na tekmovanju za pesem Evrovizije letos sodeluje prvič.