svetloba Dobra karma

Noč je najtemnejša pred zoro – sLOVEnija, kje ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20201015-01031612 Necenzurirano

Tu so podatki: zakaj so zaprli šole?

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Najstnica.si

Modni favoriti, ki jih bomo to jesen kopirali od ...

Magazin

Maltežani skočili v zrak zaradi zobatega darila princu Georgeu

Deli na:
Maltežani skočili v zrak zaradi zobatega darila princu Georgeu

Sedemletni George z neprecenljivim darilom - Foto: Profimedia

Britanski prince George je v nedeljo od znanega naravovarstvenika in avtorja dokumentarcev Davida Attenborougha dobil v dar starodavni fosil zoba izumrlega morskega psa, ki ga je kot otrok našel na Malti. To je povzročilo nekaj razburjenja v otoški državi, ki je sprva nakazala, da si bo prizadevala za vrnitev fosila, a je od te namere odstopila.

Attenborough je bil v nedeljo v Kensingtonski palači gost družine princa Williama, s katero si je ogledal svojo novo dokumentarno oddajo, naslovljeno A Life On Our Planet (Življenje na našem planetu).

Ob tej priložnosti je prvorojenca Williama in Kate, sedemletnega Georgea obdaril s približno 23 milijoni let starim fosilom zoba, ki ga je v otroštvu našel na Malti. Palača je dogodek pospremila s fotografijami vidno navdušenega princa.

Foto: Profimedia - Cambriški v družbi Davida Attenborougha

To je poskrbelo za nekaj razburjenja na otoški državi, ki je bila do leta 1964 britanska kolonija, britanska kraljica pa do leta 1974 voditeljica države. Njen kulturni minister Jose Herrera je v nedeljo naznanil namero, da si bo prizadeval za vrnitev fosila v domovino.


"Upravičeno namenjamo veliko pozornosti zgodovinskim in umetniškim artefaktom. Ni pa temu vedno tako z našim naravoslovjem. Odločen sem zagotoviti spremembe pri tem stališču," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

A kot je pozno v ponedeljek sporočil predstavnik ministrstva, si je Malta premislila. "Minister bi rad poudaril, da te zadeve ne bomo peljali dlje," je dejal, razlogov za spremembo stališča pa ni navedel.

Velikanski zob je Attenborough našel v 60. letih preteklega stoletja med počitnicami, ki jih je z družino preživel na Malti. Pripadal naj bi izumrli vrsti velikozobega morskega psa carcharocles megalodon, ki je lahko zrasel 16 metrov v dolžino, navaja britanski BBC.

Loading...