Revija Reporter
Magazin

Malica s svinjami: krškopoljec, kralj slovenskih prašičev

Marko Medvešek

9. feb. 2020 20:00

Deli na:

Črno-beli krškopoljci so zadnja avtohtona pasma prašičev v Sloveniji.

Primož Lavre

Obiskali smo rejca krškopoljskih prašičev Dejana Kukanjo, ki v hrastovem gozdičku na Krasu pase svojo čredico svinj, ki jih gurmani še posebej cenijo zaradi debele plasti maščobe.

Kmetijska politika v socializmu je to avtohtono slovensko pasmo skoraj ugonobila, le nekaj trmastim kmetom se lahko pasma zahvali za preživetje.

Dejan Kukanja v Komnu na Krasu redi prašiče in sadi trto.

Primož Lavre

Dejanovi prašiči živijo na prostem. Hranijo se z želodom in kar še najdejo na tleh gozdička, še dodatno jim krmo dovaža gospodar, ki je prehrani prašičev podredil del pridelka svoje kmetije.

Ko se zažene, je nič ne ustavi, o svojih živalih pravi Dejan Kukanja: »350-kilogramski prašič lahko z zaletom preskoči meter visoko oviro.«

Čeprav gostinci opevajo meso krškopoljskih prašičev in ga na menije dajejo kot slovensko specialiteto, rejci od tega nimajo prav dosti. Kmetje ugotavljajo, da se meso krškopoljcev včasih prodaja celo ceneje od mesa »običajnih« prašičev.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24