Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Magazin: narodno-zabavna glasba ni le glasba dedkov in babic

Deli na:
Magazin: narodno-zabavna glasba ni le glasba dedkov in babic

Foto: Arhiv Reporterja

Leta 2005 skupina Big Foot Mama praznuje 15-letnico delovanja in ob tej priložnosti priredi velik koncert na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Med številnimi gosti, glasbenimi sopotniki in vzorniki izstopa Ansambel Lojzeta Slaka. Legende narodno-zabavne glasbe poskrbijo za vrhunec večera, mularija, ki v času največjih Slakovih uspehov še rojena ni bila, gromko preveva V dolini tihi.

Tisto noč je šlo za izjemen dogodek, marsikoga je v evforijo prej ponesla množica kot pa ljubezen do Slakove glasbe. A v širšem kontekstu kaže, da mlajše občinstvo nikakor ni nedovzetno za narodno-zabavno glasbo, to je s pridom izkoristila kopica slovenskih glasbenikov, ki je v tem tisočletju modernizirala že malce postaran žanr. Osvežila ga je s primesmi drugih glasbenih žanrov, z živahnejšim nastopom in bolj sodobno podobo. Glasba, ki jo vse preveč ljudi še vedno povezuje s starejšimi generacijami in jo popredalčka v »glasbo naših staršev«, je izjemno priljubljena med mladimi.

Pevec in frontman Modrijanov Blaž Švab poudarja, da se na veselicah, kjer nastopa njegova skupina, prava zabava začne šele, ko pride pred oder mlada generacija. V tujini take odmevnosti med mladimi ni, pri nas pa je ta glasba tako priljubljena, da je ne samo sopotnik popa, temveč se z njim pogosto prepleta, številni pop glasbeniki v svojo glasbo uvajajo elemente narodno-zabavnega žanra ali vanj celo prestopajo. Rebeka Dremelj, Kingston, Jože Potrebuješ in Čuki – vsi so na novi sceni našli hvaležno občinstvo. Predstavljamo nekaj izvajalcev, ob katerih so peli ali še pojejo (pa vzklikajo, se zibajo in tudi poskakujejo) mladi. Vsaj z eno nogo, če ne kar z obema, so v narodno-zabavni glasbi.

Modrijani

Nesporni prvaki narodno-zabavne glasbene scene v zadnjih petih in še več letih. Za popularizacijo žanra med mladimi so ogromno naredili – ne le z uspešnicami, kot je Rožica, še bolj s svojim pristopom h glasbi in z energičnim odrskim nastopom. Bratranca Rok in Blaž Švab ter brata Franjo in Peter Oset so družinska zasedba, ki že leta polni koncertne dvorane, povzroča gnečo na veselicah in z vsakim letom za glasbo navdušuje nove generacije mladih poslušalcev.

Gadi

V zadnjih nekaj letih drugo veliko ime moderne narodno-zabavne glasbe – še ena mlada skupina, ki je največji tekmec Modrijanov za ušesa in srca publike. Z nekaj odmevnimi uspešnicami (Malo, malo še) in prepričljivim, energičnim nastopanjem se je trio, ki ga sestavljajo vokalist in kitarist David, harmonikar Anže in basist Primož, že popolnoma uveljavil in zdaj s pridom unovčuje svojo priljubljenost.

Ansambel Saša Avsenika

Bolj tradicionalisti so v Ansamblu Saše Avsenika, navsezadnje nosijo najslavnejše ime v narodno-zabavni glasbi, a tradicijo velja spoštovati. So pa tudi mladi glasbeniki, nekaj generacij odmaknjeni od Slavka Avsenika, modernejši vplivi so opazni tudi v njihovi glasbi in nastopih. Svoje mladostnosti ne poudarjajo le z zvokom in gibanjem na odru (precej bolj živahni so kot Slavko, Jožica in Alfi), temveč tudi z besedili – imajo celo pesem Mladi smo s pripadajočim »urbanim« videospotom.

Vesele Štajerke

Ko so začele, so bile nekaj posebnega. Dekliška skupina v narodno-zabavni glasbi je bila v devetdesetih še precejšnja redkost, ljudstvo je drlo na veselice, da vidi to čudo. Zlasti ker so kar hitro odvrgle narodne noše in na oder priskakljale v mini krilih in majčkah z malo globljim izrezom. Z leti se je zasedba seveda spremenila, pomnožila in zredčila, nekatera dekleta so se umaknila, zamenjale so jih mlajše Štajerke, po krajšem umiku z odrov pa so to pomlad napovedale vrnitev. 

DRUGA POLOVICA ČLANKA V POLETNEM REPORTER MAGAZINU, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV

Foto: Arhiv Reporterja