Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Magazin

Lovca na zaklade, ki naj bi našla nacistični vlak z zlatom, v absurdnih težavah

Deli na:
Lovca na zaklade, ki naj bi našla nacistični vlak z zlatom, v absurdnih težavah

Foto: Reuters

Lovca na zaklade, ki trdita, da sta na Poljskem našla izgubljeni nacistični vlak z zlatom, sta se zaradi svojega domnevnega odkritja znašla v težavah. Poljski zavod za varstvo kulturne dediščine ju je namreč prijavil tožilstvu, ker nista pridobila ustreznih dovoljenj za uporabo detektorja kovine na dotičnem območju.

Rudarsko območje okoli Walbrzycha v Spodnji Šleziji, kjer naj bi se nahajal vlak, je prepredeno s podzemnimi predori. Novica o odkritju vlaka, na katerem naj bi bilo zlato, ki so ga nakradli nacisti, je sprožila pravo iskalno mrzlico. Govorice o skritem nacističnem zakladu so sicer krožile vse od konca druge svetovne vojne.

Direktorica poljskega zavoda za varstvo kulturne dediščine Barbara Nowak-Obelinda je izrazila upanje, da bo njena prijava odvrnila morebitne posnemovalce. "Nočemo imeti vala lovcev na zaklade, ki se ne zmenijo za pravila," je dejala po poročanju časnika Gazeta Wyborcza.

Piotr Koper in Andreas Richter sta minuli teden objavila dodatne radarske posnetke svojega odkritja, ki pa so pri strokovnjakih naleteli na dvom.

Na prizorišču na železniški progi med Walbrzychom in Wroclawom, kjer naj bi bil vlak, trenutno odstranjujejo podrast, vojska pa bo nato teren preiskala z zemeljskim radarjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

loading...
Loading...