900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Los Angeles v pričakovanju letošnje podelitve oskarjev

Deli na:
Los Angeles v pričakovanju letošnje podelitve oskarjev

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Ameriška filmska akademija bo v nedeljo opravila 94. podelitev filmskih nagrad oskar, ki bo potekala na tradicionalni lokaciji v gledališču Dolby v Hollywoodu. Prvič v zgodovini bodo prireditev vodile tri ženske naenkrat - komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes ter igralka Regina Hall.

Scenarij za slovesnost filmske akademije predvideva tridelno strukturo, znotraj katere bi vsaki voditeljici pripadla po ena ura šova. Imele bodo težko nalogo, da povečajo zanimanje za oskarje, ki jim gledanost iz leta v leto pada. Leta 2020 si je podelitev oskarjev ogledalo manj kot 24 milijonov gledalcev v ZDA, kar je bila najnižja gledanost te podelitve do lani, ko si jo je ogledalo le še 10,4 milijona ljudi.

Ameriška filmska akademija je sicer konec februarja razburila z novim načrtom glede podelitve zlatih kipcev. Nagrade v osmih od 23 kategorij, vključno z nagrado za filmsko glasbo, montažo in kratki film, bodo namreč podelili že pred začetkom gala prireditve v živo. Med samo prireditvijo bodo predvajali le izvlečke zahvalnih govorov nagrajencev.

S tem želi akademija na običajno tri ure trajajoči prireditvi zagotoviti več prostora za zabavo, glasbene nastope in poklone filmom. Sprememba naj bi bila posledica tega, ker so zahvalni govori nagrajencev običajno predolgi, zaradi česar se prireditev podaljša čez odmerjen čas.

Nominacije za letošnje oskarje je filmska akademija objavila 8. februarja. Za kategorijo najboljših filmov iz lanskega leta so izbrali deset kandidatov, med katerimi trenutno komentatorji ne vidijo posebnega favorita.

Film Moč psa režiserke Jane Campion sicer do oskarjev osvaja veliko odmevnih nagrad. Januarja je osvojil zlati globus Združenja tujih dopisnikov Hollywooda za najboljši dramski film skupaj z glasbenim filmom Zgodba z zahodne strani.

Sredi marca ga je za najboljšega razglasilo Ameriško združenje režiserjev. Gre za Netflixovo adaptacijo zgodbe o homoseksualnih kavbojih in kavbojski moškosti nasploh. Nagrado za najboljšega mladega režiserja je prejela Maggie Gyllenhaal za dramo o materinstvu Izgubljena hči.



Moč psa je potem osvojil še prvo nagrado na podelitvi filmskih nagrad bafta v Londonu. Britanskega oskarja sta dobila tudi glavna igralca Will Smith in Joanna Scanlan, znanstvenofantastični film Dune pa je prejel največ, skupaj pet nagrad - za posebne vizualne učinke, fotografijo, zvok, izvirno glasbo in scenografijo.

Za oskarja se bodo potegovali še filmi Belfast, CODA, Don't Look Up, Drive My Car, Dune: peščeni planet, Kralj Richard, Sladičeva pica (Licorice Pizza), Ulica nočnih mor, Moč psa in Zgodba z Zahodne strani.

Za oskarja za glavno moško vlogo so nominirani Will Smith (Kralj Richard), Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Moč psa), Andrew Garfield (Tick, Tick ... Boom!) in Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth).

Pri ženskah so za glavno vlogo nominirane Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (Izgubljena hči), Penelope Cruz (Vzporedni materi), Nicole Kidman (Being the Ricardos) in Kristen Stewart (Spencer).

Oskarja za režijo lahko letos osvojijo Paul Thomas Anderson za Sladičevo pico (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), Jane Campion za Moč psa, Steven Spielberg (Zgodba z Zahodne strani) in Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car).

V kategoriji filmov v tujem jeziku poleg dobitnika letošnjega zlatega globusa, japonskega filma Drive My Car, lahko na oskarja računajo še danski film Flee, italijanski Bila je božja roka, norveški Najbolj grozen človek na svetu ter butanski A Yak in the Classroom.