Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Litva proti Španiji za zlato, Srbi samo za bron

Deli na:
Litva proti Španiji za zlato, Srbi samo za bron

Foto: Reuters

Litovska moška košarkarska reprezentanca se je uvrstila v nedeljski veliki finale evropskega prvenstva v francoskem Lillu, potem ko je v drugi polfinalni tekmi premagala Srbijo s 67:64 (22:17, 35:34, 48:43). Litva se bo v nedeljskem finalu pomerila s Španijo, ki je v četrtek po podaljšku ugnala Francijo z 80:75.

Litovski košarkarji so sijajno odprli drugi polfinalni dvoboj. Na dosedanjih obračunih v Nemčiji in Franciji zelo dominantni Srbi so bili zavoljo tekmečeve zelo dobre obrambe v podrejenem položaju, ob tem pa so imeli v napadu zelo slab odstotek meta.

Izbranci srbskega selektorja Aleksandra Đorđevića so so si že v šesti minuti priigrali sedem točk zaostanka (7:14), najvišji pa v 13. minuti, ko je bilo 17:28. Končnica prvega polčasa je minila v prevladi srbskih košarkarjev, po delnem izidu 9:0 so prvo polovico tekme končali z minimalnim zaostankom (34:35).

V drugem polčasu so Srbi, ki so v obrambi prikazali precej boljšo igro kot v napadu, skušali postaviti tekmo na glavo, a so bili neuspešni. V 32. minuti so zavoljo pametne igre baltskih košarkarjev zaostajali za devet (43:52), v prelomnih trenutkih dvoboja pa navkljub silnemu trudu - 13 sekund pred koncem so po trojki Miloša Teodosića znižali na 64:65 - niso zmogli preobrata, Litovci pa so Srbom prizadejali prvi poraz na sklepnem turnirju v Franciji, Nemčiji, Latviji in na Hrvaškem.

V litovski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Jonas Valančiunas s 15 točkami, Mindaugas Kuzminskas pa je 13 točkam dodal še devet skokov. V srbski pa je Teodosić dosegel 16, Nemanja Bjelica in Miroslav Raduljica pa po deset točk.

Litva se bo v nedeljskem finalu pomerila s Španijo, ki je v četrtkovi prvi polfinalni tekmi po podaljšku premagala Francijo z 80:75. V španski izbrani vrsti je blestel Pau Gasol, ki je dosegel kar 40 točk, poleg igralca Chicaga v ligi NBA se je izkazal še Sergio Rodriguez s 15 točkami. Pri Francozih sta Nicolas Batum ter Nando de Colo dosegla po 14.

Španija in Litva sta si z uvrstitvijo v veliki finale že zagotovila nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru. V Braziliji bo nastopila tudi tretjeuvrščena reprezentanca, osmoljenka "malega finala" pa bo skupaj z Grčijo, Italijo in Češko nastopila na dodatnem kvalifikacijskem turnirju.

Finale med Španijo in Litvo se bo v nedeljo pričel ob 19., tekma za tretje mesto med Francijo in Srbijo pa ob 14. uri.