Revija Reporter
Magazin

Legenda: Janja Garnbret osvojila drugo olimpijsko zlato!

STA
291

10. avg. 2024 13:51 Osveženo: 20:53 / 10. 8. 2024

Deli na:

Janja Garnbret slavi olimpijsko zlato!

STA

Janja Garnbret je na poletnih olimpijskih igrah v Parizu osvojila tisto, po kar je prišla. V plezalnem centru Le Bourget je osvojila zlato olimpijsko kolajno v kombinaciji športnega plezanja, čeprav je po prvem delu finala kazalo na hujšo poškodbo prsta. S tem je ubranila olimpijski naslov izpred treh let v Tokiu.

Pot do drugega zlata ni bila lahka. Po prepričljivem polfinalu, ko je z izzivi opravila igraje in zlahka, so tekmovalke v boju za kolajne znova čakali težji izzivi. Čez prve tri balvane se je Garnbret skorajda sprehodila, v četrtem pa je poskrbela za preplah, ko so mnogi že pomislili, da je obramba tokijskega zlata padla v vodo.



Med plezanjem na zadnjem balvanu si je poškodovala sredinec leve roke. "V skoku se mi je zataknil med dva oprimka, ko sem hotela skočiti. Lahko bi bilo konec, če bi ga zlomila. Rekla pa sem si, da je vseeno, ali mi manjka prst ali roka, vseeno bi šla danes plezati. Na srečo sem prst lahko premikala, pa tudi Roman (trener Roman Krajnik, op. STA) je ostal pozitiven in me pomirjal," je opisala dramatične trenutke.

V slovenski ekipi so bili pripravljeni na vse možne scenarije. Vendar pa med temi ni bilo tistega najslabšega z usodno poškodbo prve favoritinje za kolajno. Ta se ni uresničil. Med krajšim premorom med finalnima rundama je s fizioterapevtom Matejem Bombačem na hitro sanirala posledice poškodbe, tako da je lahko nadaljevala tekmovanje ter nastopila tudi v težavnosti.

Pogled na razpredelnico je sicer kazal, da Garnbret vodi po balvanih s tremi rešenimi izzivi od štirih. A so bile razlike zelo majhne, zato je za kolajno morala kar se da dobro plezati tudi v težavnosti.

"Začutila sem, da je danes moj dan, da ne more biti drugače, kot da osvojim zlato. Ampak nikoli ne veš, vsaka tekma se začne z ničle. Ne veš, kakšni bodo balvani, kakšna stena," je povedala.

Janja Garnbret slavi olimpijsko zlato!

Profimedia

V težavnosti je prišla skoraj do vrha, kar je zadoščalo za najboljši seštevek 168,5 točke. Američanka Brooke Raboutou (156 točk) je osvojila srebro, Avstrijka Jessica Pilz (147,4 točke) pa bron.

"Začetek v bistvu fenomenalen, ogrevanje je bilo super, balvani so bili super, potem pa tisti zadnji balvan, ko si je prst zataknila, medtem ko je hotela iti v gib. Takoj sem videl, da bo nekaj narobe. Ko je prišla nazaj z balvanov, je jokala," je današnji nastop povzel trener Roman Krajnik, ki pa je ohranil mirne živce.

"Sem preklel in si rekel, a smo zaključili ali kaj? Samo še enkrat več je dokazala, česa je resnično sposobna. Da gre lahko tudi malo čez sebe, ker si je to resnično želela. Tako da jaz bi rekel samo - kapo dol za še en neverjeten Janjin nastop," je še povedal Krajnik.

Tokrat so se drugič v zgodovini športne plezalke borile za olimpijska odličja v kombinaciji športnega plezanja. V Tokiu pred tremi leti so se merile v hitrosti, balvanih in težavnosti, v Parizu pa je hitrost pridobila samostojni status. Garnbret je postala prva športna plezalka, ki je olimpijska prvakinja tako v tokijski kombinaciji treh disciplin kot tudi v pariški kombinaciji balvanov in težavnosti.

Kvoto za igre v Parizu si je prislužila lani avgusta z zmago v olimpijski kombinaciji na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici. Olimpijskim igram je podredila naslednjih 12 mesecev priprav. Letos je pred Parizom nastopila na štirih tekmah svetovnega pokala in na vseh štirih tudi zmagala.

Čeprav si ne želi nalagati bremena rezultatskega pričakovanja, pa nikoli ni tajila, da si želi zlato. Statistika je bila na njeni strani. Od leta 2013, ko je nastopila na prvih tekmah v mladinski konkurenci, se je na večini tekem v njenih disciplinah težavnosti, balvanih in kombinaciji uvrstila v finale ter v finalu nato stala tudi na stopničkah ter največkrat na najvišji.

V svetovnem pokalu je doslej nastopila na 72 tekmah, od tega se je 69-krat prebila v finale, 65-krat pa je bila na stopničkah, 45-krat je zmagala.

Z drugo zlato kolajno v olimpijski kombinaciji športnega plezanja se je tako Garnbret sto let za prvim slovenskim olimpijskim zlatom Leona Štuklja pridružila izbrani druščini slovenskih olimpionikov, ki so na najvišji stopnički stali več kot enkrat.

Štukelj je v Parizu leta 1924 zmagal tako v mnogoboju kot tudi na drogu. Ponovno je na najvišji stopnički stal v Amsterdamu leta 1928 po zmagi na krogih.

Telovadec Miro Cerar, ki je na konju z ročaji slavil v Tokiu 1964 in nato še v Ciudad de Mexicu štiri leta pozneje, je bil prvi Slovenec, ki je ubranil olimpijsko zlato. Garnbret je 56 let kasneje postala druga Slovenka za Cerarjem, ki je zmagala na dveh zaporednih olimpijskih igrah.

S koroško rojakinjo Tino Maze si deli poseben dose