Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Magazin

Kristjan Čeh je evropski prvak!

Deli na:
Kristjan Čeh je evropski prvak!

Kristjan Čeh je evropski prvak v metu diska - Foto: Profimedia

Kristjan Čeh je prvi dan 26. evropskega prvenstva v atletiki v Rimu osvojil zlato medaljo, svojo četrto na velikih tekmovanjih in enajsto slovensko na prvenstvih stare celine. V metu diska je vrgel 68,08 metra in izboljšal drugo mesto s prejšnjega EP leta 2022 v Nemčiji.

Pred tem je osvojil še zlato na svetovnem prvenstvu leta 2022 v Eugenu v ZDA in srebro lani na SP v Budimpešti.

Drugi je bil tokrat Lukas Weisshaidinger (67,70 m), Avstrijec je bil pred tem tretji na OI v Tokiu ter tretji tudi na SP v Dohi 2019 in na EP v Berlinu 2018. Bron je s 67,48 m pripadel branilcu naslova in svetovnemu rekorderju Mykolasu Alekni iz Litve, četrti je bil olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske s 66,48 m.

Čeh je v večnem mestu v dopoldanskih kvalifikacijah zasedel drugo mesto s 65,64 m. Najboljši v prvi skupini in skupno je bil Alekna s 67,50 m.

Slednji je odprl drugo finalno tekmo prvenstva in ostal brez veljavnega poskusa. Čeh je nato povedel, ko je vrgel 66,59 m. Take daljave je po kvalifikacijah tudi želel, ko je dejal, da bi mu podobna prva daljava finala nato olajšala popoln napad v nadaljevanju. Najbolj se mu je v prvi seriji približal Weisshaidinger s 65,60 m.

Alekni so po drugem mestu namerili 66,98 m, a je Čeh takoj odgovoril z 68,08 m za novo vodstvo. Stahl je nato prišel s 65,84 m. Taka je bila razvrstitev tudi po polovici tekme, saj je v tretji seriji Čeh slabo vrgel in ostal brez izida, preostali najhujši tekmeci pa tudi niso napravili napredka.

Litovec je v četrti seriji vrgel 67,48 m, a ga je v naslednji prehitel Weisshaidingers 67,70 m in do konca ostal srebrn, Alekna pa tretji. Slednji je tako kot na koncu četrti Stahl v zadnjem metu ostal brez izida. Čeh je po neveljavni četrti seriji v peti s 67,93 m in 68,05 m v zadnjem poskusu tekme kronal zlato, svoje drugo na velikih tekmah.Čeh živi večji del leta v Tallinnu v Estoniji, od koder je njegovo dekle Anna Maria Orel, prav tako pa tudi trener Mart Olman. Ta je sredi letošnjega marca nasledil rojaka, enega najboljših metalcev diska v zgodovini Gerda Kanterja. Olman je desetletje starejši od 25-letnega Čeha ter je bil trikrat prvak Estonije v metu kladiva.

Na prejšnjem EP v Münchnu, ki je bilo od 15. do 21. avgusta 2022, je Slovenija osvojila dve odličji, Kristjan Čeh je bil srebrn v metu diska, bronasta pa je bila v skoku s palico Tina Šutej.

Slovenija je na EP pred prvenstvom v bavarski prestolnici osvojila osem odličij, zadnjega je Robert Renner z bronom v skoku s palico osvojil na EP julija 2016 v Amsterdamu.

Le dve izmed medalj sta bili zlati. Prvi mesti sta osvojili leta 1994 v Helsinkih Britta Bilač v skoku v višino in leta 2002 prav tako v Münchnu Jolanda Čeplak v teku na 800 m.

Srebrni medalji sta si pritekla Stanko Lorger na 110 m ovire leta 1958 v Stockholmu in leta 1998 v Budimpešti Brigita Bukovec na 100 m ovire.

Poleg Rennerja so na tretji stopnički zmagovalnega odra stali še Nataša Urbančič Bezjak v metu kopja leta 1974 v Rimu, Borut Bilač v skoku v daljino leta 1990 v Splitu ter Matic Osovnikar leta 2006 v Göteborgu v teku na 100 m.