Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

poroka na prvi pogled vstopna Njena.si

Tekmovali sta v dveh šovih, zdaj se bosta ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sapo jemajoča brezčutnost katarskega šefa ob smrti delavca: Smrt je del življenja

Deli na:
Sapo jemajoča brezčutnost katarskega šefa ob smrti delavca: Smrt je del življenja

Gradnja stadionov in druge infrastrukture za SP v Katarju je po nekaterih ocenah terjala 6500 življenj delavcev migrantov. - Foto: STA

Direktor organizatorjev svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju je na vprašanje o novici, da je v času prvenstva na enem izmed prizorišč v delovni nesreči umrl delavec migrant, odgovoril, da je "smrt del življenja", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Te besede je Naser Al Kater, direktor organizacije SP Katar 2022, izrekel v odgovoru na vprašanje novinarja britanskega BBC glede poročila, da se je v času prvenstva zgodila nesreča, v kateri je umrl delavec iz Filipinov.

Prvi je o najnovejši smrti delavca na prizoriščih SP poročal ameriški spletni portal The Athletic, ki je tudi navedel, da katarske oblasti preiskujejo vzrok nesreče. Ta naj bi se zgodila v bazi reprezentance Savdske Arabije.

O tem je želel novinar BBC vprašati tudi Al Katerja, ki mu vprašanje ni bilo všeč: "Smo sredi svetovnega prvenstva, ki poteka uspešno, in vi želite govoriti o tem?"

"Mislim, smrt je naravni del življenja, naj bo to med delom ali pa med spanjem," je nadaljeval predstavnik organizatorjev. "Seveda, umrl je delavec, naše sožalje gre njegovi družini, vendar je čudno, da je to nekaj, na kar se želite osredotočiti z vašim prvim vprašanjem," je dodal.


Vprašanje varnosti delavcev migrantov iz revnejših držav južne Azije je ob medijskih poročilih o številnih smrtih med delavci, ki so gradili stadione v Katarju, na Zahodu postala pomembna tema v času priprav na prvenstvo.

Britanski časnik Guardian je februarja 2021 poročal, da je v času od izbora države za gostiteljico SP do začetka lanskega leta umrlo 6500 delavcev migrantov iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. Za vir je časnik navedel podatke veleposlaništev teh držav.

Katarski predstavniki so številke Guardiana dolgo označevali kot močno napihnjene. Sprva so trdili, da gre za peščico smrti med delavci na stadionih za SP. A 29. novembra je generalni sekretar vrhovnega sveta za izvedbo prvenstva priznal, da je število umrlih delavcev na projektih, povezanih s prvenstvom, med 400 in 500.

Hasan Al Tavadi je takrat v pogovoru z britanskim novinarjem Piersom Morganom sicer dodal: "Tudi ena smrt je preveč, tako preprosto je."

Najnovejši odziv predstavnika Katarja glede delavcev migrantov pa je že obudil redne kritike mednarodnih organizacij za človekove pravice o nečloveških razmerah za delavce migrante in pomanjkanje transparentnosti katarskih oblasti pri zagotavljanju pravic delavcev.